Politiikka
28.9.2016 12:30 ・ Päivitetty: 28.9.2016 15:57
Tunnettu kokoomuslainen jälleen terveysbisnekseen – Orpo: ”En minä näe ristiriitaa”
Kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen on nimitetty 18.10. alkaen liiketoiminnan kehityspäälliköksi terveydenhuoltoyhtiö Mehiläisen Perusterveydenhuolto ja ulkoistukset -liiketoimintayksikköön.
Turunen työskentelee liiketoiminnan kehitys- ja myyntityössä työelämäpalveluiden ja ulkoistuspalveluiden alueilla. Turusen vastuulla on erityisesti terveyspalveluiden, työterveyshuollon ja sairaalapalveluiden ulkoistuksiin liittyvä myynti julkiselle sektorille.
Turunen on työskennellyt vuosien ajan politiikan taustatehtävissä eri ministerien erityisavustajana – viimeisimpänä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) erityisavustajana.
Hallitus on juuri valmistelemassa sote-uudistusta, jossa yksityisten palveluntuottajien asema vahvistunee roimasti.
– Ensinnäkin olisin toivonut, että Turunen olisi jatkanut minun tehtävissäni. Mutta jos ihminen haluaa lähteä eteenpäin niin en minä voi sitä estääkään. Silloin kun tämä päätös on syntynyt, on parempi, että se tapahtuu mitä nopeammin sen parempi.
Orpo ei näe ristiriitaa siinä Turusen siirron ja hallituksen sote-suunnitelmien ja valinnanvapausmallin välillä.
– En minä näe ristiriitaa, koska nämä kaikki asiat ovat olleet avoimesti esillä ja kokoomuksen tavoitteet ovat olleet kaikkien tiedossa ja ne ovat meidän peruslinjan mukaisia.
Lisää aiheesta
Toisaalta valtiovarainministeri sanoo myös, että ymmärtää asiasta käytävän keskustelun.
Se on tämä terveysala sellainen.
Muitakin kokoomuslaisia on siirtynyt hiljattain vastaavanlaisiin tehtäviin.
Toukokuussa entinen sosiaali- ja terveysministeri, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ilmoitti eroavansa tehtävästään sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana ja siirtyvänsä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.
Entinen kokoomuksen kansanedustaja, Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö siirtyi reilu vuosi sitten Mehiläinen-konserniin terveydenhuollon ulkoistuspalveluista vastaavaksi johtajaksi.
Kummatkin siirrot herättivät arvostelua ja keskustelua esimerkiksi siitä, pitäisikö vastaavantyyppisillä siirtymillä olla jatkossa karenssiaika.
Petteri Orpo sanoo, että keskustelua karenssista on hyvä jatkaa.
– Se on hyvä minun mielestä käydä läpi ja hakea pelisäännöt, kun näitä tapauksia tulee jatkossakin ja koska tämä on vapaa maa ja ihmiset voivat siirtyä työpaikasta toiseen.
– Mutta minusta se on hyvä, että tätä keskustelua käytäisiin, että meillä olisi pelisäännöt selvät, joka tämmöisissä tilanteissa sitten toimisi myös sen lähtevän ja vastaanottavan organisaation tai yrityksen puolesta.
Orpo viittaa myös siihen, että eduskunnan hallintovaliokunnassa on käsittelyssä hallituksen esitys, joka mahdollistaisi sen, että valtion virkamiehille voidaan työsopimusta solmittaessa asettaa karensseja. Sitä ei tulisi takautuvasti eikä automaattisesti, mutta esityksen mukaan kyseessä olisi mahdollisuus, jos karenssi jossakin tehtävässä nähdään tarpeelliseksi.
Räty, Männistö ja Turunen ovat menneet samankaltaisiin hommiin. Onko se millään tavalla kiusallista?
– No se on tämä terveysala sellainen, joka kasvaa ja sinne on ollut osaaville vetoa, Orpo pyörittelee.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.