Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Mielipiteet

Tuomas Koivisto vaatii – Tarkkuutta verokeskusteluun

Roope Permanto

Sampsa Katajan haastattelun yhteydessä olleessa tietolaatikossa (SK 21.11.) todetaan keskimääräisen kunnallisveroprosentin olevan 20,02. Tämä antaisi ymmärtää, että porilaisten verotus olisi ensi vuonna maanlaajuisesti vertailtuna melko ankaraa. Näinhän asia ei toki ole.

Tuomas Koivisto

Lehdessä esitetty lukema 20,02 % on tarkalleen ottaen maksuunpantavaa kunnallisveroa vastaavilla verotettavilla tuloilla painotettu keskiarvo. Kuntien tuloveroprosenttien aritmeettinen keskiarvo – eli se, mitä keskiarvolla yleensä arkikielessä tarkoitamme – on ensi vuonna 20,98.

Oman maakunnan kunnista löytyy kolme Poria kevyempää verottajaa

Kun katsomme tilastoja tarkemmin, havaitsemme, että vuonna 2021 peräti 202:ssa kunnassa 309:stä tuloveroprosentti on vähintään samalla tasolla kuin Porissa eli 21,00. Maan yleisin tuloveroprosentti on 21,50 (53 kuntaa). Porin kanssa samassa kokoluokassa (50 000 – 100 000 asukasta) olevista kahdestatoista kaupungista yhdeksässä tuloveroprosentti on ensi vuonna vähintään 21,00. Oman maakunnan kunnista löytyy kolme Poria kevyempää verottajaa.

Verotuksen taso ja se, mihin verovaroja käytetään, on politiikan kovaa ydintä, ja kiihtyneessä keskustelussa asioiden mittasuhteet helposti hämärtyvät. Esimerkiksi viime vuonna Porin kaupungin kaikista käyttötalouden menoista 91,3 % meni tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen mukaan perusturvaan, perus- ja lukiokoulutukseen sekä varhaiskasvatukseen. Pelkästään julkista keskustelua seuraamalla asioista voisi saada kovin toisenlaisen kuvan.

Tilastotietoa ja taustoitusta on kaupungin verkkosivuilla

Kannustaisin mahdollisimman montaa porilaista täydentämään tiedotusvälineistä ja sosiaalisesta mediasta saamaansa informaatiota tutkimalla itse kriittisesti niin valtakunnallisia kuntaverovertailuja (esim. kuntaliitto.fi/talous/verotus) kuin kaupungin rahankäyttöäkin. Tilastotietoa ja taustoitusta on kaupungin verkkosivuilla tarjolla paljonkin. Jos oikein innostuu asiasta, ensi kevään vaaleissa on juuri oikea hetki lähteä muuttamaan päätöksentekoa haluamaansa suuntaan.

Tuomas Koivisto, Porin kaupunginvaltuuston varajäsen (sd.)

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE