Huvudnyheter

”Dödandet i Gaza skapar grogrund för terrorism”

Trots stora rubriker världen över har exempelvis nordiska ledande politiker varit relativt tysta om händelserna i samband med USA:s ambassadflytt till Jerusalem. Enligt Erkki Tuomioja skapar Israel med dödandet av demonstranter en grogrund för terrorism.

 

Under måndagen rapporterades om över 50 dödade och tusentals skadade palestinier. Hur många som drabbats är svårt att beräkna, idag kom till exempel nyheten om att en baby på åtta månader dött till följd av den giftiga luften nära gränsen.

 

I dag finns risk för mer våld då palestinierna uppmärksammar vad de kallar för den stora katastrofen, Nakba, fördrivningen av palestinier från det område som för 70 år sedan blev staten Israel.

 

USA och Israel anser att Hamas är skyldig part för allt våld på måndagen i och med uppmaningen till oroligheter vid Israels gräns.

 

Människorättsorganisationer har däremot fördömt måndagens våld. Att bemöta människor som kastar sten och bränner bildäck med att skjuta och döda så många som man gjort anses helt orimligt och oetiskt enligt bland annat Amnesty International.

 

EU har ganska diplomatiskt uttryckt att våld bör undvikas. USA:s Nato-vän Turkiet är en av få stater som i hårda ordalag fördömt våldet och president Recep Tayyip Erdoğan har talat om Israel som en “terrorstat”, enligt Yle.

 

Vanligtvis så frispråkiga Margot Wallström, Sveriges socialdemokratiska utrikesminister, har varit ganska tyst om händelserna och i sociala medier nöjt sig med att återtwittra ett EU-utlåtande om att alla förväntas vidta särskild återhållsamhet för att undvika att fler människoliv förloras.

 

Labour-ledaren Jeremy Corbyn skriver om händelserna i fördömande ordalag. Han kräver ett slut på dödandet och mer än så. Han vill se handlingar för att ställa de ansvariga till svars för dödandet.

Enligt Corbyn var måndagens händelser inget mindre än en massaker med flyktingar som offer.

 

I debatten som följt har Corbyn förstås fått både medhåll och mothugg, en del politiska motståndare har beskyllt honom för antisemitism.

 

Enligt Corby har västvärldens respons varit otillräcklig.

 

“Vi kan inte blunda för ett så hänsynslöst avvikande från internationell rätt” skriver Corbyn på Facebook.

 

”Grogrund för terrorism”

Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) anser att det internationella samfundet särbehandlar Israel på ett problematiskt sätt. Trots att FN krävt att Israel ska sluta med överdriven maktanvändning mot palestinska demonstranter är inga följer att vänta.

 

– Om någon annan stat fortsatte på samma sätt skulle det få konsekvenser, om man tänker till exempel på annekteringen av Krim för fem år sedan, som följdes av sanktioner mot Ryssland, men Israel har ockuperat Västbanken i över 50 år och några sanktioner har aldrig följt, säger Tuomioja till Iltalehti.

 

Han anser att en situation där krypskyttar skjuter obeväpnade demonstranter skapar grogrund för terrorism oavsett Hamas planer.

 

Tuomioja beskriver Gaza som världens största öppna fängelse.

 

”Mötesfriheten bör respekteras”

Finlands utrikesminister Timo Soini beskriver läget i Gaza som oroväckande.

 

Enligt utrikesministeriets officiella meddelande har våldsanvändningen varit överdimensionerad. Soini är bekymrad över de civila offren under demonstrationerna.

 

– Vi uppmanar till återhållsamhet i användningen av våld och till sans och besinning för att snabbt lugna ner situationen. Internationell rätt och de mänskliga rättigheterna, däribland mötesfriheten, bör respekteras, betonar utrikesminister Soini.

 

Händelserna har också väckt mediekritik. Alla från New York Times till Yle Puhe har rapporterade exempelvis stundvis om hur många palestinier som dog i stället för hur många som dödades.

 

SDP:s utrikes- och säkerhetspolitiska arbetsgrupp ordnar i dag ett seminarium om läget i Mellanöstern. På programmet står frågor om Syrien och Irak, men i och med händelserna i Gaza lär dessa nog uppmärksammas ordentligt.

 

Seminariet börjar klockan 17 i riksdagen och är för förhandsanmälda.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE