Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuore erityisedustaja Urpilainen yhteistyöstä Soinin kanssa: “Olemme ottaneet kovastikin yhteen, mutta…”

Jutta Urpilainen paneutuu uudessa luottamustoimessaan rauhanvälitystyöhön

Ulkoaministeri Timo Soini (uv.) nimitti kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) erityisedustajakseen rauhanvälityksessä. Urpilainen seuraa tehtävässä vihreiden kansanedustajaa Pekka Haavistoa.

Soini ylisti Urpilaisen asiantuntemusta ja verkottuneisuutta tiedotustilaisuudessa ja muistutti heidän tulleen samaan aikaan eduskuntaan ja tuntevan pitkältä aikaa.

Miten Urpilainen itse suhtautuu yhteistyöhön Soinin kanssa?

– Niin kuin hän totesi, mehän tunnemme pitkältä aikaa. Olemme ottaneet kovastikin yhteen puolueen puheenjohtaja-aikoina ja olleet monesta asiasta eri mieltä. Näen, että meitä ehkä sitten kuitenkin yhdistää myös kristillis-sosiaaliset arvot, vaikka sitten joistain kysymyksistä, esimerkiksi EU:sta ja kehitysyhteistyökysymyksistä, olemme jonkin verran eri mieltä, Urpilainen toteaa Demokraatille.

– Tämä on luottamustehtävä ja minä arvostan sitä, että hän osoitti minua kohtaan luottamusta ja kutsui tehtävään. Tässä ei ole puoluepolitiikasta kysymys. Usean hallituksen aikana rauhanvälitys on ollut prioriteetti Suomen ulkopolitiikassa. Tämä hallitushan itse asiassa toimeenpanee Kataisen hallituksen tekemää rauhanvälityksen toimintaohjelmaa. Siinä mielessä tämä on asia, joka yhdistää meitä yli puoluerajojen, hän jatkaa.

Urpilainen näkee erityisedustajuuden yhtenä työkaluna Suomen profiloinnissa rauhanrakentamisen isossa kuvassa.

– Minulla on luottamus, että tämä yhteistyö tulee toimimaan, en olisi muuten tähän lähtenyt.

Lisää aiheesta

“0,7%:sta on täytyy pitää kiinni.”

Hallitus on leikannut paljon kehitysyhteistyöstä. Tästä kysymyksestä Urpilainen on hallituksen kanssa eri linjoilla ja kyselee päätöksen järkevyyden perään.

– Erityisesti siitä näkökulmasta katsottuna, että jos ja kun minullakin yksi painopiste tässä työssäni on Afrikka ja haluamme nimenomaan vakauttaa Afrikan tilannetta, rakentaa pitkäjänteistä tulevaisuutta ja toivoa, niin totta kai kehitysyhteistyö on yksi tärkeä työkalu, Urpilainen muistuttaa.

Muita tärkeitä työkaluja ovat veronkierron estäminen ja ehkäiseminen ja tätä kautta kehitysmaiden oman tulokapasiteetin vahvistaminen.

– Viime vaalikaudella olimme hyvinkin aktiivisia. Loimme kansainvälisen veronkierron vastaisen toimintaohjelman, joka on ensimmäinen Suomessa. Toki kauppapolitiikka on kolmas tekijä ja on muitakin.

– Julkisella kehitysyhteistyöllä on oma osuutensa ja sen takia minusta edelleenkin tavoite 0,7 prosentin osuudesta BKT:sta kehitysyhteistyömäärärahoihin täytyy pitää kiinni, Urpilainen painottaa.

“Asia, jonka takia myös mietin tehtävää hyvin tarkkaan…”

Jutta Urpilainen toteaa, että on hyvä kysymys, miten uusi luottamustehtävä vaikuttaa hänen työnkuvaansa.

– Se on asia, jonka takia myös mietin tehtävää hyvin tarkkaan. On pieni lapsi kotona ja vaalipiiri on Pohjanmaalla.

Työ on luottamustoimi eli palkkaa siitä ei makseta. Näin ollen se täytyy myös sovittaa yhteen Urpilaisen leipätyön eli kansanedustajuuden kanssa.

Hän toteaa, että eduskunnassa hänen suurin energiansa kohdistuu ulkopolitiikkaan. Hän on muun muassa ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Hän katsookin, että rauhanvälityksen erityisedustajuus tukee myös eduskuntaroolia.

– Se, että Pekka Haavisto on ollut ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja samaan aikaan erityisedustaja, vahvisti käsitystäni, että nämä ovat yhteensovitettavissa.

Haavisto teki paljon töitä Afrikan sarven alueen konfliktien ratkaisemisessa.

– Minä en niinkään halua olla konfliktien välittäjä vaan enemmänkin viestinviejä ja se antaa mahdollisuuden sitten myöskin selkeästi enemmän tehdä työtä kotimaasta käsin. Ei ole tarve niin paljon matkustaa Afrikan kriisimaissa ja konfliktien keskellä. Voi valita tarkemmin ja harkitummin, missä matkustaa ja myöskin rajata matkojen määrää. Uskon, että siinä mielessä tämä on yhteensovitettavissa, Jutta Urpilainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE