Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tuore tutkimus: Golfvirta saattaa pysähtyä jo vuonna 2025 – ”Meidän pitäisi olla hyvin huolissamme”

LEHTIKUVA / AFP / GETTY IMAGES / JOE RAEDLE

Lämpöä Pohjois-Eurooppaan tuova Atlantin Golfvirta saattaa olla pysähtymässä jo vuonna 2025, toteaa tuore tutkimus. Guardianin haastattelemien tutkijoiden mukaan muutos aiheuttaisi katastrofaalisia ilmastovaikutuksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiedepiireissä on kuitenkin erimielisyyttä siitä, ovatko Golfvirran pysähtymisestä varoittavan analyysin tulokset täysin luotettavia, koska pohjadataan liittyy niin paljon epävarmuuksia.

Golfvirta kuuluu osana Atlantin termohaliiniseen kiertoon (Amoc), jolla tarkoitetaan veden lämpötilan ja suolapitoisuuksien erojen aiheuttamaa kiertoliikettä.

Kierron on jo tähän asti tiedetty olevan nyt heikoimmillaan viimeisiin 1  600 vuoteen. Syyksi on ilmoitettu ilmaston lämpeneminen.

Nature Communications -tiedelehdessä julkaistu tutkimus arvioi Golfvirran romahduksen ajanjaksoksi vuosien 2025 ja 2095 välin, jos maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä ei vähennetä. Todisteet Golfvirran aiemmista pysähtymisistä viittaavat kymmenen asteen lämpötilan muutoksiin muutamassa vuosikymmenessä, jotka tosin tapahtuivat jääkausien aikana.

Amoc ei ole ollut pysähtyneenä 12  000 vuoteen.

AMOCIN romahtamisella olisi tutkijoiden mukaan tuhoisia seurauksia ympäri maailmaa. Golfvirran pysähtyminen esimerkiksi lisäisi myrskyjä ja laskisi lämpötiloja Euroopassa.

-  Mielestäni meidän pitäisi olla hyvin huolissamme. Amoc ei ole ollut pysähtyneenä 12  000 vuoteen, varoitti uutta tutkimusta johtanut professori Peter Ditlevsen Kööpenhaminan yliopistosta Guardianissa.

Nyt valmistunut selvitys perustuu kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymiseen. Jos päästöt alkavat laskea nykyisen ilmastopolitiikan tavoittelemalla tavalla, ihmiskunnalla olisi enemmän aikaa yrittää pitää maapallon lämpötila Amocin pysähtymisen käännekohdan alapuolella.

Useat tieteilijät ovat kritisoineet Ditlevsenin johtaman tutkimuksen lopputuloksia. Professori Stefan Rahmstorf Potsdamin yliopistosta muistutti Guardianille, että on edelleen erittäin epävarmaa, missä Amocin pysähtymisen käännekohta on.

-  Tämä tutkimus kylläkin lisää todisteita siitä, että se on paljon lähempänä kuin olemme luulleet, hän myönsi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE