Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Tupakansavu ei muutu terveelliseksi kulkeutuessaan naapuriin” – kansalaisaloite vaatii tupakointikieltoa kerrostaloihin

LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

7. heinäkuuta jätetty kansalaisaloite vaatii eduskuntaa laatimaan lain, joka kieltää tupakan, kannabiksen ja sähkötupakan polton kerrostaloissa sisällä ja parvekkeella.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kansalaisaloite on saanut tähän mennessä noin 2 000 kannatusilmoitusta.

Aloite muistuttaa, että lainsäädännön tavoitteena on vähentää passiivista tupakointia niin, ettei kukaan joudu kotonaan altistumaan terveydelleen haitalliselle savulle.

– Taloyhtiöiden vastuulle asian hoitoa ei voi jättää asian herättämän naapuriepäsovun takia, kansalaisaloitteessa todetaan.

Aloitteen allekirjoittajat toteavat, että tupakansavu sisältää ihmiselle haitallisia syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

– Tupakansavu ei muutu terveelliseksi kulkeutuessaan naapuriin. Passiivinen tupakointi on merkittävä sairauksien ja kuolemien aiheuttaja. Ympäristön tupakansavu lisää keuhkosyövän riskiä ja useiden muiden syöpien riski on todennäköinen.

Kansalaisaloitteen mukaan sähkötupakan sivuhöyryhaittoja ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, joten niidenkään passiivista hengittämistä on vaikeaa pitää terveellisenä tai turvallisena.

”Oikeus tupakoida ei voi olla tärkeämpi perusoikeus kuin oikeus terveelliseen sisäilmaan kotona.”

Hallituksen esityksessä vuodelta 2020 todetaan, että ”on vahvaa näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaa ja pahentaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia”.

– Suomessa on runsaasti kerrostaloja, joissa savun kulkeutumista huoneistosta toiseen ei voida estää eivätkä taloyhtiöt tai terveysviranomaiset silti kiellä tupakointia näissä tiloissa, allekirjoittajat painottavat.

Heidän mielestään nykyisen tupakkalain antama mahdollisuus kieltää kerrostaloissa tupakointi ei ole passiivisesta tupakoinnista kärsivän kannalta toimiva.

– Taloyhtiöissä on isoja eroja ja raskaan prosessin läpivieminen ja enemmistöpäätösten saaminen on mahdotonta. Ongelma koskee myös vuokrataloja, joissa tupakointia ei ole erikseen vuokrasopimuksissa kielletty.

Aloitteen mukaan tupakoitsijoille on osoitettava tupakointialue pois ikkunoiden ja ovien edestä.

– Oikeus tupakoida ei voi olla tärkeämpi perusoikeus kuin oikeus terveelliseen sisäilmaan kotona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE