Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

22.5.2024 16:43 ・ Päivitetty: 22.5.2024 16:43

Tuppurainen antisemitismiselvityksestä – ”Otamme nämä kokemukset äärimmäisen vakavasti”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Tytti Tuppurainen (sd.).

Antisemitismi vaikuttaa suoraan ja voimakkaimmin juutalaisyhteisöön, mutta se uhkaa samalla myös demokraattisia arvoja, turvallisuutta ja kaikkien yksilöiden oikeuksia, toteaa eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän puheenjohtaja, SDP:n Tytti Tuppurainen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuppurainen puhui Ihmisoikeuskeskuksen juutalaisiin kohdistuvaa syrjintää ja viharikollisuutta käsittelevän selvityksen julkistamistilaisuudessa keskiviikkona. Tutkimuksen mukaan Suomessa asuvat juutalaiset kokevat antisemitismin lisääntyneen viime vuosien aikana. Osa on huolissaan joutumisesta fyysisen hyökkäyksen kohteeksi. Selvityksessä kuultiin yli 300 vastaajaa.

– Otamme nämä kokemukset äärimmäisen vakavasti. Selvityksen myötä meillä on kattavaa dataa, jonka pohjalta voimme toimia. Selvityksestä käy selvästi ilmi, että antisemitismiä on myös Suomessa. Siihen on syytä suhtautua täälläkin vakavasti. Koko eduskunnan ja maan hallituksen on syytä tutustua tutkimukseen ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.

– Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän kanssa tutustumme suosituksiin huolellisesti. Osa niistä voi hyödyttää myös muita vähemmistöryhmien edustajia. Jatkamme hyvää yhteistyötä antisemitismin kitkemiseksi ja historiallisen tietoisuuden parantamiseksi, Tuppurainen sanoo.

TUPPURAISEN mukaan muutama vuosi sitten oli erityisen tärkeä merkitä rajaa sananvapauden käyttämisen ja vihapuheen välille. Tuolloin antisemitistinen vihapuhe oli joukkotuhontapuheiden sijaan usein puettu näennäisiin kysymyksiin ja sellaisiin vihjauksiin, jotka asialle virittyneet kyllä ymmärsivät. Oli tarpeen laittaa piste sananvapauteen puetulle vihalle.

– Niin antisemitistisen kuin rasistisen vihan lietsojat olivat usein samoja ihmisiä. Myös vihan sanat olivat samanlaisia: jos vihapuheessa vaihtoi sanan ”juutalainen” sanaan ”muslimi”, ei puhe muuksi muuttunut. Nyt julkistetussa selvityksessä rinnakkaisuus käy vielä ilmi: enemmistö vastaajista katsoo sekä antisemitismin että muslimivihan lisääntyneen.

Tuppurainen muistuttaa, että vaikka huoli antisemitismistä on ollut pitkään ajankohtainen, se on nähty eurooppalaisissa yhteiskunnissa pikemminkin kuin hitaasti leviävänä taudin oireena.

– Tiedossa on ollut, ettei antisemitismi ole mikään historian jäänne, pelkkä menneisyyden rikosten muistio, pelkkä holokaustin muisto. Tiedossa on ollut, että antisemitistinen vihapuhe on yleistynyt ja tiesimme, että puheista on siirrytty tekoihin.

– Työn kansainvälisesti ja kotimaassa antisemitismin kitkemiseksi on jatkuttava. Rajat ylittävä, vertaileva tutkimus on tärkeää. Samoin tiedon siirtäminen sukupolvelta toiselle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU