Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tuppurainen: ”On surullista, että 2020-luvulla ei ole itsestään selvää, että naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on Demarinaisten puheenjohtaja.

Maailmassa joka kolmas nainen kohtaa elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Joissakin maissa luku nousee jopa 70 prosenttiin. Naisiin kohdistuvan väkivallan yleisin muoto on kotona tapahtuvaa väkivalta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Demarinaiset toteaa tiedotteessaan,  että koronaepidemia ja poikkeusolot ovat pahentaneet tilannetta, kun pääsy terveyspalveluihin ja turvakoteihin heikentynyt. Lähisuhdeväkivallan lisäksi myös muut naisiin kohdistuvan väkivallan muodot, kuten julkisissa tiloissa tapahtuvat väkivaltaiset hyökkäykset ja verkkohäirintä ovat lisääntyneet.

Moninainen naisiin kohdistuva väkivalta on yksi vakavimmista uhista naisten oikeuksien toteutumiselle ja tasa-arvon saavuttamiselle kaikkialla maailmassa.

– Sukupuolittuneelle väkivallalle ja ihmisoikeuksien polkemiselle ei ole tilaa Suomessa eikä maailmassa. Väkivallan lopettamiseksi tarvitaan tekoja, ja on erittäin tärkeää, että valtiot ratifioivat ja sitoutuvat Istanbulin sopimukseen. On surullista, että 2020-luvulla ei ole itsestään selvää, että naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, Demarinaisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo tiedotteessa.

Demarinaiset toteaa, että koronaepidemian lisäksi huolestuttavaa on esimerkiksi Puolan pyrkimykset linjata tiukemmasta aborttioikeudesta sekä Bulgarian, Slovakian, Latvian ja viimeisinpä Unkarin päätökset olla ratifioimatta Istanbulin sopimusta. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Euroopan Unionin perustaa, mutta ei todellisuutta Euroopassa. Tehdyt päätökset rajaavat räikeästi naisten oikeuksia ja vaarantavat terveyttä.

– Tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys. Naisten ja tyttöjen oikeudet kohtaavat vastarintaa monesta suunnasta. Myös Suomessa meidän on oltava valppaina ja pidettävä huoli siitä, että naisten ja tyttöjen oikeudet toteutuvat täysimääräisesti. Suomen tulee olla myös maailmalla rohkea naisten oikeuksien edistäjä. Parantamalla naisten oikeuksia kotimaassa ja kansainvälisesti lisäämme lopulta kaikkien hyvinvointia. Meidän tulee olla tekemässä kunnianhimoista politikkaa, jolla luodaan väkivallasta vapaata maailmaa. Tarvitsemme rohkeita tekoja maailman naisten puolesta, Tuppurainen sanoo.

Tänään on YK:n kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE