Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

”Turistit ovat ymmällään eivätkä tiedä miten matkustaa” – YK laski matkailualan tappioiksi jättimäisen summan

LEHTIKUVA / AFP Alex Ogle
Hiljentynyt ranta Thaimaassa.

Koronapandemiasta aiheutuu matkailualalle tänä vuonna peräti kahden biljoonan Yhdysvaltain dollarin kustannukset liikevaihdon menetyksinä, kertoo YK:n alainen Maailman matkailujärjestö UNWTO.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järjestöllä ei ole tarjota arviota ensi vuodesta, mutta keskipitkän aikavälin näkymät eivät kuitenkaan näytä rohkaisevilta. Järjestön mukaan epätasaisella rokotuskattavuudella sekä uusilla virusmuunnoksilla voi olla vaikutusta valmiiksi hitaaseen elpymiseen.

Viime vuonna matkailuala menetti koronan vuoksi maailmanlaajuisesti jo samansuuruisen summan, joka vastaa noin 1,78 biljoonaa euroa. Sektori on yksi pahiten koronatilanteesta kärsineistä.

Arvio on, että ulkomailta saapuvien matkailijoiden määrä jää tänä vuonna samalle tasolle kuin viime vuonna eli 70-75 prosenttia pienemmäksi kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Silloin ulkomaanmatkoja tehtiin kaikkiaan 1,5 miljardia.

- Tämä on historiallinen kriisi koko turismialalla, mutta toisaalta matkailu voi toipua hyvin nopeasti. Toivon, että vuodesta 2022 tulee parempi kuin 2021, sanoi UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili.

Koronarajoitusten lisäksi turismia kurittavat myös öljyn hinnan nousu sekä kansainvälisten toimitusketjujen ongelmat. Pololikashvili toivoi maailman maiden harmonisoivan virussääntöjään ja rajoituksiaan.

- Turistit ovat ymmällään eivätkä tiedä miten matkustaa, hän sanoi.

Matkailun elpyminen on ollut epätasaista. Joissakin Karibian ja Etelä-Aasian saarikohteissa sekä Etelä-Euroopassa kolmas neljännes palautti matkailijamäärät jo lähelle koronaa edeltänyttä tasoa. Toisissa kohteissa ei turisteja näkynyt mailla halmeilla. Aasian ja Tyynenmeren alueilla turistimäärät laskivat jopa 95 prosenttia vuoden 2019 tasosta, kun monet maat sallivat vain välttämättömän matkustamisen.

UNWTO:n mukaan 46 matkailukohdetta on tällä haavaa kokonaan suljettu turisteilta. Lisäksi 55 maata pitää rajansa osittain suljettuina ulkomaisilta matkustajilta. Vain Kolumbia, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta ja Meksiko ovat poistaneet kaikki koronarajoitukset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE