Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkin Erdogan humanitaarisen avun kokouksessa: ”Kaikkien pitäisi jakaa nyt vastuuta”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo pakolaiskriisin taakan olevan nyt muutamien maiden harteilla.

Turkin Istanbulissa on alkanut tänään maailman ensimmäinen kansainvälinen humanitaarisen avun huippukokous. Kaksipäiväiseen kokoukseen osallistuu avustusjärjestöjä ja päättäjiä noin 65 valtiosta.

Isäntämaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati kansainväliseltä yhteisöltä taakanjakoa pakolaiskriisissä.

– Taakka on vain muutamien maiden harteilla. Kaikkien pitäisi jakaa nyt vastuuta. Hätä kasvaa joka päivä, mutta resurssit eivät, hän sanoi.

Turkissa on parhaillaan noin 3 miljoonaa syyrialaista ja irakilaista pakolaista. Turkki on yksinään vastaanottanut enemmän pakolaisia kuin kaikki EU-maat yhteensä.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati maita luopumaan tyhjistä lupauksista ja toimimaan.

– Lupauksia tehdään liian paljon, mutta rahaa ei silti tule avustusprojekteihin — tämän täytyy loppua, hän sanoi.

Nykyinen pakolaiskriisi on pahin sitten toisen maailmansodan. Ainakin 60 miljoonaa ihmistä elää pakolaisina ympäri maailmaa. Lisäksi noin 125 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Lisää aiheesta

Lääkärit ilman rajoja boikotoi kokousta

YK:n koolle kutsuman kokouksen tavoitteena ei ole kerätä osanottajilta uusia apulupauksia, vaan kehittää strategioita kriiseistä selviämiseen.

Kokouksen yksi tavoite on parantaa konfliktien ehkäisyä jo alkuvaiheessa. Lisäksi kokouksessa toivotaan kehitettävän keinoja, jotta humanitaarisen oikeuden sopimukset pitäisivät paremmin. Tämä koskee esimerkiksi siviilikohteiden pommittamista sodassa. Esimerkiksi Syyriassa useat iskut kohdistuvat nimenomaan siviileihin eivätkä sotilaskohteisiin.

YK:n johdossa kokousta on hehkutettu ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi. Arvostelijoiden mukaan se ei kuitenkaan puutu olemassa oleviin ongelmiin tarpeeksi voimakkaasti.

Suurista avustusjärjestöistä Lääkärit ilman rajoja boikotoi kokousta, vaikka osallistuikin sen valmisteluihin. Järjestö olisi muun muassa halunnut, että valtioita olisi vaadittu noudattamaan kansainvälisiä humanitaarisia sitoumuksiaan sekä antamaan sitovia lupauksia.

– Kokouksen sisältö ja formaatti ovat sellaiset, että on vaikea nähdä, miten se voisi olla mitään muuta kuin kokoontuminen, jossa puhutaan hyvistä tarkoituksista, mutta ei saada aikaan mitään todellista muutosta, sanoi järjestön edustaja Sandrine Tiller.

Suomea edustavat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE