Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkin ja Syyrian sairaaloissa äärimmäiset olosuhteet – kymmeniä tuhansia yritetään hoitaa pienillä resursseilla

AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN
Maanjäristyksen tuhoja Kahramanmarasin kaupungissa eteläisessä Turkissa.

Turkissa ja Syyriassa yritetään hoitaa kymmeniä tuhansia loukkaantuneita samalla, kun pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset koettavat kaivaa raunioista esiin viimeisiä eloonjääneitä. Loukkaantuneita oli keskiviikkoon mennessä Turkissa noin 50 000 ja Syyriassa noin 5 000.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Turkin maanjäristysalueella romahti eri kaupungeissa ainakin viisi sairaalaa kokonaan tai osittain. Monia paikallisia terveydenhoitoalan ammattilaisia on kuollut tai loukussa raunioissa. Käyttökunnossa olevat sairaalat toimivat äärirajoilla ja niukoin resurssein.

Turkin terveysministeri Fahrettin Koca sanoi maanjäristysalueelle lähetetyn yli 1 100 ambulanssia ja yhteensä yli 9 000 terveydenhoitoalan työntekijää raunioille sekä sairaaloihin. Alueelle pystytettiin myös lähes 80 kenttäsairaalaa tai -klinikkaa.

Loukkaantuneita on kuljettu katastrofialueelta lukuisiin sairaaloihin muualla Turkissa. Tiistaihin mennessä noin 300 loukkaantunutta oli kuljetettu ambulanssilentokoneilla niinkin kauas kuin pääkaupunkiin Ankaraan sekä Istanbuliin, Koca kertoi.

KAHRAMANMARASIN kaupungissa satoja ihmisiä hoidettiin keskiviikkona yliopistollisen sairaalan käytävillä, kertoi turkkilainen Milliyet-lehti. Lisähoitoa tarvitsevat, joita ei voitu mahduttaa edes käytäville, kuljetettiin sairaaloihin busseilla järistysalueen ulkopuolella. Ambulansseista oli pulaa.

– Maanjäristyksen jälkeen aamun koittaessa kaikki kaupungin sairaaloiden leikkaussalit olivat käyttökelvottomassa kunnossa. Kaikki leikkausta tarvitsevat potilaat tuotiin meille, kertoi Sütcü Imam -yliopiston rehtori Alptekin Yasim Milliyet-lehdelle.

Yasimin mukaan sairaalassa oli autettu jo 10 000:ta potilasta.

Potilaille ei voitu tarjota ruokaa: sen valmistamiseen käytetään kaasua, ja kaasu oli loppu. Keskiviikkona Turkin Punainen Puolikuu -järjestö oli alkanut jakaa potilaille keittoa.

- Olemme pyytäneet kenttäsairaalan pystyttämistä, jotta ihmiset voisivat olla ulkona turvassa, mutta pyyntöihimme ei ole vastattu mitenkään. Meillä on äärimmäisen paljon tarpeita, hän sanoi.

Vapaaehtoisia matkasi katastrofialueelle sankoin joukoin muualta Turkista, sanoi Turkin lääkäriliiton (TTB) puheenjohtaja ja ihmisoikeusaktivisti Sebnem Korur Fincanci tiedotustilaisuudessa Twitterissä.

- Kollegamme alueella sekä kartoittavat tilannetta että yrittävät järjestäytyä. Tiedämme, kuinka vaikeassa tilanteessa olemme, mutta kollegamme yrittävät päästä alueelle niin pian kuin mahdollista, hän sanoi.

STT ei tavoittanut Turkin terveysministeriön tai TTB:n edustajia puhelimitse – kaikilla oli kiire.

SODAN runtelemassa Syyriassa on vieläkin vaikeampaa. Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö (SOHR) on vedonnut Turkkiin, että se ottaisi loukkaantuneita syyrialaisia sairaaloihinsa. Järjestö pyysi Turkkia myös lähettämään lääkäreitä ja hoitajia.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Luoteis-Syyriassa terveysasemat ja sairaalat kärsivät pahasti maanjäristyksessä.

Järjestön viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta kertoi STT:lle keskiviikkona, että Syyriassa loukkaantuneiden on vaikea saada hoitoa. Tyypillisiä maanjäristysten aiheuttamia vammoja ovat raajojen ja pään vammat, joihin tarvitaan vaativaa kirurgiaa, hän sanoi.

– Sairaalat voivat olla vaurioituneita maanjäristyksessä, ja hoitoa ei saa, jos sairaaloihin ei edes pääse sisälle. Jotkut eivät edes uskalla mennä sisätiloihin päästyään pakenemaan kodistaan.

Ayla Albayrak / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE