Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkin ulkoministeri Cavusoglu: Turkki ei ole erottamassa Suomen ja Ruotsin jäsenyysratifiointeja toisistaan

LEHTIKUVA / AFP / LEAH MILLIS

Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun (kuvassa) mukaan Turkki ei ole ainakaan tässä vaiheessa erottamassa toisistaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tallinnassa vieraileva Cavusoglu tosin lisäsi, että prosessien mahdollinen erkaantuminen toisistaan on kyseisten hakijamaiden ja “erityisesti Naton” käsissä.

Cavusoglu toisti Turkin aiemman kannan, että maalla on vähemmän ongelmia Suomen kanssa, vaikka ulkoministerin mukaan myös siellä on Fethullah Gülenin ja kurdien PKK:n kannattajia. Etenkään Ruotsin taholta Turkki ei sen sijaan ole nähnyt “vakuuttavia konkreettisia askeleita” Madridin huippukokouksessa solmitun sopimuksen toimeenpanemiseksi.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu korosti, että Suomen ja Ruotsin mahdollisimman sujuva ja nopea liittyminen Natoon on Viron turvallisuuden kannalta elintärkeä kysymys.

Cavusoglu vakuutti Turkin ymmärtävän niin Viron kuin Suomen ja Ruotsin turvallisuushuolia, mutta muistutti terrorismin olevan Venäjän ohella toinen pääasiallinen uhka Natolle.

CAVUSOGLU nosti keskiviikon lehdistötilaisuudessa myös esiin sen, ettei Suomi salli Koraanin polttamista Ruotsin tapaan. Hän tosin puhui hieman virheellisesti Suomen asiassa antamasta “selkeästä lausunnosta” sekä Suomen ja Ruotsin “melko samanlaisesta” lainsäädännöstä.

Todellisuudessa Ruotsissa ei ole Suomen tapaan kriminalisoitu laissa uskonrauhan rikkomista. Suomi ei ole myöskään antanut Koraanin polttamisesta mitään lausuntoa, vaan esimerkiksi STT:n uutisessa poliisi kertoi, miten se aikoo toimia olemassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

-  On hyvin tärkeää, ettemme anna joidenkin provokaatioiden, jotka saattavat olla yhteisten vastustajiemme aikaansaannosta, vaarantaa strategista turvallisuuttamme. Tämä oli minun selkeä viestini, Viron Reinsalu sanoi.

Cavusoglun mukaan sotaan Ukrainassa tarvitaan oikeudenmukainen rauha.

-  Sen pitää olla oikeudenmukainen erityisesti Ukrainan kannalta, koska se on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tätä tavoitetta silmälläpitäen jatkamme ponnistelujamme ja jatkamme vuoropuhelua myös Venäjän kanssa, Cavusoglu sanoi.

Hän valitti myös sitä, että tilanne on nyt paljon monimutkaisempi kuin sodan ensimmäisinä päivinä ja viikkoina. Ulkoministeri ei tarkentanut, mihin hän tällä arviollaan viittasi. Cavusoglun mukaan onnistuneet sopimukset viljanviennistä ja vankienvaihdosta kuitenkin osoittavat, että diplomatia toimii.

Niilo Simojoki / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE