Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Turkiseläinten kannalta ei häävi” – eläinten hyvinvointilaki etenee, SDP:n tavoitteena lopettaa turkistuotanto

iStock

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki on annettu eduskunnalle. Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) toivoo lain nopeaa, mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin”, hän toteaa tiedotteessa.

Viitanen uskoo, että lakia joudutaan uudistamaan pian, kun tutkimus eläinten käyttäytymisestä kehittyy kovaa vauhtia.

Hän vaatii, että eläinten hyvinvoinnin on oltava myös seuraavan hallituksen työlistalla.

”Esimerkiksi turkiseläinten kannalta uusi laki ei ole häävi. SDP:llä on tuore puoluekokouspäätös turkistuotannon lopettamiseksi Suomessa. Tämän tavoitteen pitää olla seuraavan hallituksen agendalla ja se on toki tehtävä niin, että tuottajille taataan mahdollisuus kouluttautua uudelle alalle. Näin huolehdimme eläinten oikeuksien lisäksi sosiaalisesta kestävyydestä.”

VIITANEN ARVIOI, että uusi laki tuo parannuksia tuotantoeläinten oloihin. Hän painottaa, että tuotantoeläimen mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen on olennainen osa eläimen hyvinvointia.

Eläimen jatkuva paikalleen kytkeminen pysyvässä pito-paikassa kiellettäisiin laissa tietyin poikkeuksin. Eläimen liikkumista ei myöskään saisi jatkuvasti rajoittaa siten, että eläimellä ei ole mahdollisuutta kääntyä ympäri. Uusien parsinavettojen rakentaminen ja käyttöönotto kiellettäisiin.

”Kansalaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin tehdessään kulutusvalintoja, ja on kaikkien etu, että meillä esimerkiksi ruoka tuotetaan korkein eettisin periaattein”, Viitanen sanoo.

Uudistus tuotiin eduskunnan käsittelyyn jo viime kaudella, mutta se kaatui aikapulaan, kun vaalikausi loppui kesken. Viitanen vaatii, että nyt on huolehdittava, ettei käy samoin.

”Toivon, että laki käsitellään eduskunnassa huolellisesti, mutta ripeästi. 2020-luvulla eläintä ei voi enää pitää puhtaasti omaisuutena tai välineenä, vaan eläimen asema tuntevana ja kokevana olentona on tunnustettava laissa.”

PENTUTEHTAILUN suitsiminen sisältyy hallituksen lakiesitykseen.

”Valitettavasti kaikki lemmikit eivät voi Suomessa hyvin. Laiton ja epäeettinen lemmikkibisnes täytyy saada kuriin”, Viitanen korostaa.

Uudessa laissa kiellettäisiin muun muassa alle kuuden kuukauden ikäisten koiran- ja kissanpentujen tuonti Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE