Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija: Brittien ministerivalinnat on tehty brexitiä varten – May esiintyy sillanrakentajana

Britannian uusi pääministeri Theresa May ja hänen puolisonsa Philip John tervehtivät 10 Downing Street 10:ssä Lontoon keskustassa 10.heinäkuuta.

Brittien ministerivalinnoilla pyritään viemään brexit mallikkaasti maaliin, arvioi Britannian politiikkaa tutkiva yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta. Britannian uusi konservatiivipääministeri Theresa May nimitti eilen kuusi uutta ministeriä. Puolet paikoista meni EU-eroa kannattaneille ja puolet jäsenyyden puolustajille.

– Tulkitsen, että brittien ministerinimitykset on tehty sillä silmällä, että brexit saadaan vietyä läpi sujuvasti, Suonpää sanoo.
Uusista ministereistä brexit-leirissä ovat ulkoministeri Boris Johnson, brexit-ministeri David Davis ja ulkomaankauppaministeri Liam Fox. EU-jäsenyyttä puoltaneita edustavat uusi valtiovarainministeri Philip Hammond, sisäministeri Amber Rudd ja puolustusministeri Michael Fallon.
Uusi pääministeri oli itse EU:ssa pysymisen kannalla.

Theresa May sanoi virkaanastumispuheessaan, että haluaa ajaa myös työväenluokan asiaa ja painotti mahdollisuuksien tasa-arvoa. Mayn rauhallisuus ja pyrkimys sillanrakentamiseen niin brexit- ja remain-leirien kuin eri yhteiskuntaluokkienkin välillä on Suonpään mukaan hyvä valinta tilanteeseen, josta ei ole kuohuntaa puuttunut.

– Hän näyttäytyy tasoittavana ja rauhoittavana hahmona. Räväkkyys ei tässä tilanteessa olisikaan se oikea tie, Suonpää kertoo.
Sisäministerinä pitkään toiminut May on otettu hyvin vastaan, vaikka hänellä ei ulkopolitiikasta kokemusta paljon olekaan.

– Brexitin läpivienti on uudelle pääministerille ylivoimaisesti suurin haaste, ja siihen liittyy paljon muitakin asioita, Suonpää kertoo.

Ulkomaisia johtajia värikkäillä kolumneillaan loukannut ja skandaaleihinkin joutuneena Lontoon pormestarina tunnettu Boris Johnson on Suonpään mukaan erikoinen valinta ulkoministeriksi. Tutkija arvioi, että Johnsonin valinta johtuu siitä, että hän oli hyvin värikäs hahmo brexit-kampanjoinnissa.

– Uskon, että nimitys on Hammondin nimityksen ohella yritys tuoda brexit- ja remain-leirejä yhteen. Uskon, että hän yrittää luoda kabinetistaan sellaista, että Britanniaa voidaan viedä eteenpäin niin brexitissä kuin sisäpoliittisestikin.

Lisää aiheesta

– Tässä on varmasti ajateltu brexit-neuvottelujen sujuvuutta. Johnsonin valinta on toki uskalias veto, sillä hän ei ole näyttäytynyt kovin diplomaattisena tähän asti, Suonpää kertoo.
Olli-Pekka Paajanen

Lähteinä myös BBC, Telegraph

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE