Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkija Demokraatille Yhdysvalloista: ”Ruostevyöhyke ratkaisi vaalit — USA:n kahtiajako tulee jatkumaan”

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöskirjatutkija Jani Kokko on ollut seuraamassa presidentinvaaleja Miamissa, Yhdysvalloissa. Demokraatti tavoitti Kokon, kun tämä oli poistumassa demokraattien vaalivalvojaisista. Hänen mukaansa juhlat päättyivät jo kauan ennen kuin lopullinen vaalitulos oli tiedossa.

Kokko arvioi itse ennen vaaleja, että Hillary Clinton nousee presidentiksi vähemmistöryhmien, latinojen ja afroamerikkalaisten äänien voimalla. Osittain näin kävikin, latinot lähtivät liikkeelle aiempaa sankemmin joukoin, mutta tapahtui myös muuta, Donald Trumpin kannattajien aktivoitumista.

— Trump sai taakseen valkoista keski- ja työväenluokkaa perinteisiltä demokraattien alueilta. Hän vieraili esimerkiksi Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa erittäin ahkerasti.

Kaikki nämä osavaltiot menevät lopulta Trumpille.

Kokko arvioikin, että Trumpin globalisaation vastainen retoriikka puri äänestäjiin, vaikka Yhdysvaltojen työttömyysprosentti on vain noin 5 % ja vastikään kerrottiin 160 000 uudesta työpaikasta.

— Ruostevyöhyke ratkaisi vaalit, Kokko viittaa alueeseen Koillis-Yhdysvalloissa Suurten järvien ja Ohiojoen ympäristössä. Ruostevyöhyke on perinteisen teollisuusalueen nykyinen kutsumanimi.

Kokon mukaan Trumpin ote vaaleihin oli poikkeuksellinen ja epäjohdonmukainen.

— Hänen poliittinen viestinsä vaihteli osavaltiosta ja tilaisuudesta toiseen.

Kokko muistelee esimerkiksi tilaisuutta, jossa Trump käytti 95 % ajasta vastustajiensa haukkumiseen.

— Kahtiajako tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Trump ei pysty yhdistämään amerikkalaisia.

Trumpin kannattajat ovat herättäneet huolta kampanjan aikana aggressiivisella käytöksellään. Kokko ei pelkää, että Trumpin voitto suoraan lisäisi väkivaltaa, mutta huomauttaa Yhdysvaltojen olleen vielä 1930- ja 40-luvuilla juuri se maa, joka pystyi estämään fasismin nousemisen.

Trumpin hurjimpien vaalilupausten toteutumiseen, esimerkiksi muurin rakentamiseen Meksikon vastaiselle rajalle, Kokko ei usko.

Tutkija kuitenkin uskoo, että amerikkalainen demokratia osoittaa nyt vahvuutensa siinä, että vaalien häviäjä tulee onnittelemaan voittajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE