Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija DeSantisista: Yllättävää, kuinka huonosti ilmoitus tehtiin

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Maria Lindén.

Floridan osavaltion republikaanikuvernööri Ron DeSantis on vihdoin lähtenyt virallisesti mukaan Yhdysvaltain presidenttikilpaan. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Lindénin mukaan yllättävää DeSantisin ehdolle asettumisessa oli enää lähinnä se, kuinka huonosti ilmoitus tehtiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vaalikampanjan lanseeraava keskustelutilaisuus Twitterissä kompasteli teknisiin ongelmiin, kaatuen useita kertoja. Tilaisuus järjestettiin Twitter Spaces -toiminnon kautta keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lindénin mukaan kyse oli kampanjalle tärkeästä hetkestä, jossa onnistumisesta olisi ollut DeSantisille hyötyä.

- Kun (Donald) Trump aikoinaan ensimmäistä kertaa asettui ehdolle presidentiksi, hän laskeutui kultaisia liukuportaita alas ja käveli huoneeseen, jossa oli Yhdysvaltain lippuja, Lindén kertoo STT:lle.

Tutkijan mukaan vuonna 2015 Trump Tower -pilvenpiirtäjässä järjestetyssä liukuporrasspektaakkelissa oli kyse Trumpin esiinmarssista politiikkaan. Trumpin ehdolle asettumisesta oli käsikirjoitettu tarina, joka kantaisi vielä vuosia myöhemmin. Samaa ei voida sanoa DeSantisin fiaskosta Twitterissä.

DESANTISIA on pidetty Trumpin päävastustajana republikaanien esivaaleissa. Lindén ei usko farssiksi latistuneen kampanjan lanseeraustilaisuuden vaikuttavan DeSantisin menestymiseen presidenttikilvassa pitkällä aikavälillä.

Tutkijan mukaan suurempi vaikutus on Trumpin rikosoikeudenkäynnillä ja sillä, nostetaanko entistä presidenttiä vastaan uusia syytteitä. Ensi maaliskuussa alkava rikosoikeudenkäynti liittyy tapaukseen, jossa Trumpin epäillään väärentäneen yritystietojaan peitelläkseen maksuja, jotka tehtiin pornonäyttelijä Stormy Danielsille.

Myös viisi muuta republikaania on lähtenyt presidenttikilpaan. Trump on kuitenkin kannatuskyselyjen perusteella republikaaniäänestäjien ylivoimainen suosikki puolueen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi.

Trumpilla on eri kyselyjen perusteella yli 30 prosenttiyksikön johto DeSantisiin.

- Jos vaalit pidettäisiin nyt, Trump olisi republikaanien ehdokas. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asetelma olisi samanlainen siinä vaiheessa, kun esivaalien äänestykset alkavat, Lindén sanoo.

Republikaanien esivaalit on määrä pitää ensi vuoden helmikuun ja kesäkuun välillä. Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024.

LINDÈNIN mukaan poliittisilta sisällöiltään Trumpin ja DeSantisin kampanjat eivät juuri eroa toisistaan.

- DeSantisin myyntipuhe äänestäjille on, että tämä on Trumpin politiikkaa mutta ammattimaisemmin tehtynä. Vähemmän sekoilua ja tunteella menemistä.

Tutkijan mukaan nähtäväksi jää, onnistuuko DeSantis tavoittelemansa mielikuvan luomisessa.

Trump on omassa kampanjassaan yrittänyt nostaa esiin näkemyseroja republikaaniehdokkaiden välille. Lindénin mukaan argumentti on turha, sillä Trumpin näkemykset eivät ole kiveen hakattuja monenkaan asian osalta.

- Trump sanoo yhdessä hetkessä yhtä ja seuraavassa hetkessä päinvastaista.

Floridan politiikassa toimineen DeSantisin täytyisi presidenttikilvassa pärjätäkseen todistaa, että hän pärjää myös valtakunnan politiikan näyttämöllä. Lindénin mukaan DeSantisin ongelmaksi presidenttikilvassa voi koitua myös tämän usein kylmäksi ja etäiseksi kuvailtu luonne.

- Kerrotaan, että hän ei ole erityisen hyvä ihmisten miellyttämisessä. Nyt pitäisi hymyillä, mennä toreille ja pussailla vauvoja.

JATKOKAUDELLE pyrkivän demokraattipresidentti Joe Bidenin ikä nousee vääjäämättä esiin vaalikamppailussa, jos hänen vastaehdokkaakseen valitaan huomattavasti nuorempi DeSantis, Lindén arvioi.

Biden on vaalipäivänä 2024 muutamaa viikkoa vaille 82-vuotias, kun DeSantis on silloin täyttänyt vasta 46 vuotta.

- Bidenin suurin ongelma tulee olemaan se, että hän on niin mahdottoman vanha. Se häiritsee hänen omia äänestäjiäänkin, Lindén sanoo.

Vaikka Trump ei ole yhtä vanha kuin Biden, on vaalien aikaan 78-vuotias Trump varsin iäkäs hänkin. Trumpia vastaan Bidenin korkea ikä ei korostuisi niin selvästi kuin DeSantisia vastaan.

- Bidenin etu olisi, että hänen vastaehdokkaansa olisi Trump, Lindén arvioi.

STT / Anniina Korpela

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE