Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

23.7.2025 12:06 ・ Päivitetty: 23.7.2025 12:06

Tutkija: Länsimaissa ylimitoitettuja odotuksia korruption kitkemisestä Ukrainassa – Zelenskyi seisoo kiistellyn lain takana

LEHTIKUVA / AFP / TETIANA DZHAFAROVA
Ukrainalaiset mielenosoittajat vaativat presidentti Zelenskyitä estämään veto-oikeudellaan korruptionvastaisten virastojen toimintaan puuttuvan lakiesityksen.

Länsimaissa on ollut liiallisiakin odotuksia siitä, että Ukraina pystyisi sodan aikana merkittävästi vähentämään korruptiota ja muuttamaan järjestelmäänsä läpinäkyvämmäksi, arvioi STT:lle globaalihistorian apulaisprofessori Rinna Kullaa Tampereen yliopistosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Historiallisten esimerkkien valossa se on aika vaikea tehtävä, Kullaa sanoo.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti tiistaina lakiesityksen, joka rajoittaa kahden korruptionvastaisen viraston itsemääräämisoikeutta.

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet laajasti lakiesitystä, sillä se mahdollistaa maan hallinnon puuttumisen huomattavien korruptiotapauksien selvittämiseen.

Zelenskyi puolusti allekirjoittamaansa lakiesitystä keskiviikkona.

-  Meillä kaikilla on yhteinen vihollinen: venäläiset miehittäjät. Ukrainan valtion puolustaminen edellyttää riittävän vahvaa lainvalvontajärjestelmää, joka takaa todellisen oikeuden tapahtuvan, Zelenskyi sanoi.

ESITYKSEN mukaan Ukrainan korruptionvastainen virasto Nabu ja korruptionvastainen erityissyyttäjänvirasto Sapo siirtyvät jatkossa valtakunnansyyttäjän alaisuuteen. Valtakunnansyyttäjän nimittää puolestaan presidentti.

Lisää aiheesta

Nabu tutkii valtionvirastoissa esiintyvää korruptiota, kun taas Sapo ajaa korruptiosyytteitä muita tahoja vastaan. Vuonna 2015 perustettu Nabu on paljastanut laajalle pesiytynyttä korruptiota, johon ovat syyllistyneet myös Zelenskyin hallinnon edustajat.

Presidentti kommentoi asiaa myös varhain keskiviikkona pitämässään puheessa, jossa hän sanoi korruptiovastaisten virastojen jatkavan toimintaansa muutoksista huolimatta. Zelenskyi lisäsi, että Ukrainan korruptionvastaiset rakenteet tulee puhdistaa ”venäläisvaikutteista”.

Ukrainan parlamentti hyväksyi lakiesityksen tiistaina äänin 263-13. Esitys keräsi kannatusta erityisesti Zelenskyin vallassa olevalta Kansan palvelija -puolueelta.

APULAISPROFESSORI Kullaa muistuttaa, että sota-ajan johtajiin kohdistuu suuret paineet. Sodan aikana tyytymättömyys lisääntyy samalla, kun johtajan kohtaamat haasteet kasvavat.

-  Zelenskyin kohtaamat haasteet niin sisä- kuin ulkopoliittisesti ovat todella korkeat tämän sodan aikana, varsinkin nyt kun tämä on jatkunut näin kauan. Kun analysoidaan sitä lakia ja niitä muutoksia, niin nekin asiat on pakko ottaa huomioon, Kullaa sanoo.

Yhden puolueen kommunistisesta valtiomuodosta siirtyminen markkinatalouteen on ollut Kullaan mukaan Ukrainalle vaikea ja pitkä prosessi.

Kullaa kuitenkin painottaa, että korruptiosyytökset ja poliittinen kilpailu Ukrainassa tapahtuvat raameissa, joissa demokraattisten vaalien kautta valta voi vaihtua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU