Politiikka
4.4.2025 14:31 ・ Päivitetty: 4.4.2025 14:30
Tutkija: Näistä sosiaali- ja terveysasioista poliitikot eivät vieläkään uskalla puhua suoraan
Soteasioista väitellään eduskunnassa ja mediassa nyt näennäisesti paljon. Silti tutkijan mielestä poliitikot välttelevät muun muassa hoitojen tärkeysjärjestyksestä ja leikkausten alueellisista vaikutuksista puhumista.
Viime päivinä poliittinen keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollosta on käynyt kovilla kierroksilla. Torstaina eduskunta kohkasi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) lopulta julkistamasta taustapaperista ja oppositio jatkoi välikysymyskeskustelua yömyöhään. Television vaalitenteissä sote-vääntö on ollut kovaa.
Keskustelu on kuitenkin helposti ”pintapoliittista”, arvioi tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa Helsingin yliopistosta STT:lle.
- Hirveä tarve on kaikilla erottautua, mutta ei erottautua semmoisella tavalla, että mentäisiin oikeasti niihin vaikeisiin asioihin, Sorsa sanoo.
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja vaalipäivä ensi viikon sunnuntaina. Mistä poliitikkojen pitäisi tutkijan mielestä puhua vaalikeskusteluissa enemmän?
- Aluekohtaisista kysymyksistä, Sorsa vastaa ykskantaan.
POLIITTISESTI sosiaali- ja terveydenhuolto on ylipäätään vaikea aihe. Se on kansalaisille tärkeä ja muodostaa julkisen sektorin menoista suuren osan. Sorsan mukaan poliitikot eivät kuitenkaan halua puhua esimerkiksi priorisoinnista eli tärkeysjärjestyksestä.
Lisää aiheesta
- Sitä keskustelua ei oikein uskalleta käydä.
Valtakunnallisen keskustelun ytimessä ovat olleet Petteri Orpon (kok.) hallituksen jo viime keväänä linjaamat sote-säästöt, joita korvattiin osin uusilla säästöillä viime viikolla. Esimerkiksi sosiaalihuoltoon hallitus kaavailee muutoksia, joilla siitä voitaisiin leikata 100 miljoonaa euroa vuonna 2028.
Sorsa sanoo, että esimerkiksi sosiaalihuoltoon kaavailtu leikkaus on merkittävä ja huoli sen vaikutuksista aiheellinen.
SOTESOPPA sakeni torstaina, kun eduskunnan kyselytunnilla nähtiin erikoinen episodi. Oppositio oli aiemmin vaatinut hallitusta julkistamaan sosiaalihuollon 100 miljoonan euron säästöistä kertovan taustapaperin. Sosiaali- ja terveysministeriö oli kieltäytynyt antamasta paperia medialle.
Juuri ennen kyselytuntia ministeriö kuitenkin julkaisi paperin verkossa, ja kyselytunnin alussa ministeri Juuso ojensi paperin näytösluontoisesti ministeriaitiosta oppositiolle.
Näytöksiä jatkoi oppositio. Se jatkoi keskiviikkona alkanutta välikysymyskeskustelua torstaina myöhälle yöhön niin, että keskustelu jatkuu ensi viikollakin.
VIRKAMIESKUNNAN tekemä, torstaina lopulta julkaistu paperi on varsin yleisluontoinen, eikä siinä kerrota kovin tarkasti leikkausten kohteista.
Paperin mukaan sosiaalihuoltolaissa tarkasteltaisiin lakipykäliä, jotka koskevat tuen tarpeita ja palveluvalikoimaa. Yksityiskohtaista sääntelyä aiotaan purkaa ja muuttaa väljemmäksi.
Sosiaalihuoltolaissa on yli 40 erilaista lakisääteistä palvelutehtävää. Tarkoituksena on taustapaperin mukaan tarkentaa tämä noin kymmeneksi isommaksi kokonaisuudeksi, joita voisivat olla esimerkiksi lapsiperhepalvelut ja päihde- ja riippuvuuspalvelut.
- Uudistettu muotoilu korostaisi hyvinvointialueen vastuuta järjestää henkilön tarvitsema yksilöllinen sosiaalihuollon vastuulle kuuluva tuki ja apu, mutta jättäisi keinot siihen aikaisempaa joustavammaksi, paperissa todetaan.
Muutokset voisivat tulla voimaan aikaisintaan kesäkuussa 2027.
Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
4.4.2025 06:45
Sotepuhe jäi kesken – välikysymys pääsee äänestykseen vasta ensi viikolla