Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tutkija yllättyi: yksityinen lääkäri määrää mieluusti kalliita lääkkeitä, vaikka halvempiakin olisi

LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Yksityiset lääkärit määräävät kalliita lääkkeitä potilaille edullisemmista vaihtoehdoista huolimatta, tuoreesta tutkimuksesta ilmenee.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Verotutkimuksen huippuyksikkö tutki yksityisen ja julkisen sektorin lääkärien vuonna 2017 määräämiä reseptejä diabeteksen ja korkean kolesterolin hoitoon.

Tyypin 2 diabetes ja korkea kolesteroli ovat merkittäviä sairauksia paitsi kansanterveyden myös hoito- ja lääkekustannusten kannalta.

Nyt tehdyn tutkimuksen tulokset ovat selkeät: yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit määräväät näiden sairauksien hoitoon merkittävästi useammin kalliita lääkkeitä, vaikka saatavilla on myös edullisempia, hyväksyttyjä lääkevalmisteita. Erotus koituu suurelta osin yhteiskunnan maksettavaksi.

Tutkimuksen tekijöillä ei ole laskelmia siitä, paljonko näin syntyy lääkkeiden hinnassa yhteiskunnalle ja potilaille sellaisia kuluja, jotka eivät olisi välttämättömiä.

-  Mutta sen voi todeta, että tuli yllätyksenä, kuinka iso ero yksityisen ja julkisen puolen lääkärien määräämissä resepteissä oli. Samoin on huomionarvoista, että tuo ero säilyi siinäkin tapauksessa, että otimme mahdollisimman hyvin huomioon potilaiden taustatekijöitä, kertoo tutkimuksen tekijöihin lukeutuva professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta.

Kotakorven mukaan potilaat ovat Suomessa huomattavan erilaisia yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa.

-  Yksityisellä puolella potilaat ovat hyvätuloisempia, ja heidän terveydentilansa on keskimäärin parempi kuin julkisen puolen potilailla. Mutta nyt havaitsemamme ero määrättyjen lääkkeiden hinnoissa säilyi, vaikka tuollaiset erot otettiin mahdollisimman hyvin huomioon.

MISTÄ SYISTÄ yksityisen terveydenhuollon reseptit sitten ovat kalliimpia?

-  Ensinnäkin saattaa olla, että yksityisellä puolella määrätään lääkkeitä liian hövelisti. Toisaalta saattaa olla niinkin, että julkisella puolella lääkärit määräävät lääkkeitä liian kitsaasti.

Kotakorven mukaan on myös mahdollista, että nyt julkaistussa tutkimuksessa ei ole kyetty ottamaan huomioon joitakin potilaskohtaisia tekijöitä, vaikka käytetty aineisto olikin hyvin runsas.

-  Emme siis pysty sanomaan, kumpi tässä on ollut oikeassa tai väärässä, julkinen vai yksityinen puoli. Asia edellyttää lisätutkimusta, kuten potilaiden myöhemmän terveydentilan seuraamista.

Verotutkimuksen huippuyksikön tutkimuksessa arvioitiin reseptejä, joissa saman sairauden hoidon kalliimmassa ja edullisemmassa lääkkeessä on eri vaikuttava aine.

-  Tästä johtuen nämä lääkkeet eivät ole keskenään vaihtokelpoisia apteekeissa, vaikka ne ovatkin vaihtoehtoja saman sairauden hoitoon, Kotakorpi lisää.

APTEEKKARILIITOSTA kerrottiin STT:lle, että apteekeissa tarjotaan asiakkaalle lääkkeen edullisempaa vaihtoehtoa, jos sekä kalliimpi lääke että sen edullisempi versio ovat vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa.

Keskenään vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelon päivittää neljä kertaa vuodessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Lääkärillä on Suomessa myös mahdollisuus määrätä juuri tietty lääke ja kieltää sen vaihtaminen edullisempaan, vaikka geneerinen vaihtoehto olisikin tarjolla apteekissa.

Pertti Mattila / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE