Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tutkimus paljastaa, mitkä uhkapelit vievät eniten suomalaisten rahoja – “Riskipelaajille on tyypillistä laajentaa pelivalikoimaansa”

anch Kellyn ohjastaja Hannu Torvinen (vas.) ja hevosen omistaja ja valmentaja Anne Luttinen juhlivat Suur-Hollola-ajon finaalin voittoa Lahdessa 1. heinäkuuta 2018.

Suomalaiset kuluttavat pelaamiseen eniten rahaa, kun he osallistuvat toto-peleihin ja Veikkaus-monopolin ulkopuolisiin rahapeleihin netissä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kulutusta nostavat selvästi myös joka viikko pelattavat nettipokeri, vedonlyöntipelit, raaputusarvat, päivittäiset arvontapelit sekä rahapeliautomaattien pelaaminen. Ne liittyvät myös rahapelihaittoihin.

Vedonlyöntipelit ja nettipokeri lisäävät rahanmenoa myös harvemmin pelattuina.

– Merkittävin rahanmenoa selittävä tekijä on, kuinka usein ja millaisilla summilla pelaa. Silti voidaan tunnistaa pelityyppejä, joilla on yhteys suurempaan kuluttamiseen. Esimerkiksi nettipokerissa liikkuu enemmän rahaa kuin monessa muussa pelityypissä, määrittelee erikoistutkija Anne Salonen THL:stä.

Selvityksessä esiin nousseet pelityypit lisäävät paitsi euromääräistä kulutusta, myös kulutusta suhteessa pelaajan tuloihin. Jo aiemmin on tiedetty sekin, että pienituloiset pelaavat suuremman osan tuloistaan kuin suurempituloiset.

Laaja pelivalikoima voi olla riski

Tutkimuksessa selvitettiin pelaamiseen kuluvia summia. Aineistona oli Suomalaisten rahapelaaminen 2015 -väestökysely. Tilastoanalyysin mukaan eniten rahaa eli keskimäärin 147 euroa viikossa kului niillä, jotka pelasivat ulkomaisten peliyhtiöiden ja ahvenanmaalaisen Pafin tarjoamia pelejä netissä.

– Riskipelaajille on tyypillistä laajentaa pelivalikoimaansa ja avata useita pelitilejä moniin peliyhtiöihin netissä, eli pelata myös (Veikkaus-)monopolin ulkopuolisia pelejä, Salonen sanoo.

Esimerkiksi nettipokeria pelaavien menot olivat viikossa keskimäärin 60 euroa ja raaputuspelien 52 euroa. Salonen tarkentaa, että mainitut summat eivät kuvaa pelkästään kyseiseen yhteen pelityyppiin kulunutta rahaa. Kyse on tätä pelityyppiä pelaavan ihmisen kokonaiskulutuksesta.

– Vain harva pelaa yhtä pelityyppiä. Näillä tutkimuksessa esiin nousseiden pelityyppien pelaajilla myös kokonaiskulutus nousee eniten.
Yleisesti ottaen suomalaiset pelaavat keskimäärin 10,50 eurolla viikossa.

Tutkijoiden mukaan rahapelihaittojen ehkäisyssä pitäisi ottaa huomioon erilaiset pelityypit, koska niillä on vaikutusta pelien koukuttavuuteen sekä rahanmenoon.

STT–TARJA REPO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE