Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkimus vahvistaa – ”punavihreä kupla” on totta

Helsingin Kalliota pidetään "punavihreän kuplan" pääkallonpaikkana.

Sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät ovat niin lähellä toisiaan, että on perusteltua puhua ”punavihreästä kuplasta”. Asia käy ilmi Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka taustalla on kuuden suurimman puolueen jäsenille tehty kysely.

Poliittiset kuplat -tutkimushankkeen vetäjä, taloussosiologian dosentti Arttu Saarinen ei ole tuloksesta yllättynyt.

– On tiedossa, että puolueet edustavat tietyntyyppisiä arvoja, jotka konkretisoituvat mielipiteissä ja näkyvät käytännön politiikassa. Tutkimusten mukaan ihmiset, joilla on samantyyppisiä arvoja ja asenteita, löytävät toistensa seuran.

SDP:n jäsenistä 44,2 prosenttia tunsi tutkimuksen mukaan läheisimmäksi toiseksi puolueekseen vasemmistoliiton. Toiseksi läheisin muu puolue oli SDP:n jäsenten mielestä vihreät, jonka valitsi kyselyyn vastanneista 30,8 prosenttia.

Vihreiden jäsenistä koki vasemmistoliiton läheisimmäksi toiseksi puolueeksi 51,3 prosenttia ja sosialidemokraatit 22,5 prosenttia.

Vasemmistoliiton jäseniltä kysyttäessä oman puolueen jälkeen suosituin vaihtoehto oli vihreät, jonka valitsi 45,4 prosenttia vastanneista. SDP:n valitsi vasemmiston jäsenistä 37,2 prosenttia.

Punavihreän kuplan ulkopuoliset puolueet eivät päässeet jäsentensä kokeman läheisyyden osalta yli 40 prosentin tuloksiin. Keskustan jäsenistä 38,6 koki kokoomuksen läheisimmäksi, kun SDP jäi 11,4 prosenttiin. Kokoomuslaisista 32,1 prosenttia koki keskustan läheisimmäksi, sen sijaan SDP:n vain 6 prosenttia.

Keskustassa on arvokonservatiiviryhmittymä mikä kokee yhteyttä perussuomalaisiin

Aineistossa näkyvät myös vastaukset, joissa toista läheistä puoluetta ei ole lainkaan tai kyseessä on eduskunnan ulkopuolinen vasta puolueeksi järjestäytyvä ryhmä.

Eniten tällaisia vastauksia oli perussuomalaisilla, joista 23 prosenttia ei nimennyt toista puoluetta tai valitsi eduskunnan ulkopuolisen vielä järjestäytymättömän ryhmän. Saarisen mukaan perussuomalaisten jäsenistö nosti vastauksissaan esiin muun muassa Piraattipuolueen, Muutos 2011-liikkeen ja Itsenäisyyspuolueen.

Kauimpana muista kuudesta puolueesta olivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Eniten yhteyttä perussuomalaisiin tunnettiin keskustan jäsenistössä, joista 17,2 prosenttia koki perussuomalaiset itselleen läheiseksi puolueeksi, kun vastaava luku oli vasemmistossa 0,7 ja SDP:ssä 3,4 prosenttia.

– Keskustassa, joka on iso puolue, on tietty arvokonservatiiviryhmittymä mikä kokee yhteyttä perussuomalaisiin.

Saarisen mukaan tutkimushankkeessa kerätään vuoden lopulla vastaavaa aineistoa myös puolueiden kannattajilta.

Kipinä Poliittiset kuplat -tutkimushankkeelle syntyi Saarisen mukaan viime eduskuntavaalien jälkeisestä keskustelusta, johon osallistui esimerkiksi poliitikkoja ja kulttuuriväkeä.

– Silloin heräsi ajatus, että pitäisi empiirisesti tutkia miten läheiseksi puolueen jäsenet kokevat toiset puolueet ja millaisia verkostoja jäsenillä on.

KD ja RKP olivat tutkimuksessa mukana vain toisten puolueiden jäsenten vastausten kautta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE