Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Tutkimus: Yli 90 % varhaiskasvatusikäisistä 4-6-vuotiaista lapsista liikkui vähintään 3 tuntia päivässä

iStock

Yli 90 prosenttia varhaiskasvatusikäisistä 4–6-vuotiaista lapsista liikkui vähintään kolme tuntia päivässä, mutta yhden tunnin reippaan ja rasittavan liikkumisen suositukseen ylsi vain 61–80 prosenttia lapsista, kertoo Jyväskylän yliopiston ja Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) tutkimushankkeen raportti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Varhaiskasvatusikäiset lapset liikkuvat keskimäärin neljä tuntia vuorokaudessa, kun mukaan lasketaan kevyt, reipas ja rasittava fyysinen aktiivisuus.

4–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmen tunnin liikkumista päivittäin. Tästä vähintään tunti tulisi olla reipasta ja rasittavaa liikkumista.

–  Tuloksissa liikkumisen määrä vaikuttaa kokonaisuudessaan positiiviselta, mutta reipasta ja vauhdikasta liikkumista kaivataan edelleen lisää, vaikkapa hippaleikin ja trampoliinihyppelyn muodossa, sanoo Likesin tutkimusjohtaja Tuija Tammelin tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui noin 800 lasta, heidän huoltajansa sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö pääkaupunkiseudulla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Piilo-tutkimus- ja kehittämishankkeen toteuttivat Likes ja Jyväskylän yliopisto.

Pojat liikkuvat keskimäärin enemmän kuin tytöt

Neljävuotiaat lapset liikkuivat koko päivän aikana keskimäärin noin neljä tuntia ja viisi- ja kuusivuotiaat hieman enemmän. Pojilla liikkumisen määrä lisääntyi enemmän iän myötä. Kuusivuotiaat pojat liikkuivat keskimäärin 13 minuuttia enemmän päivässä kuin samanikäiset tytöt.

Lähes kaikki lapset kertoivat pitävänsä liikunnasta, sillä vain yksi prosentti sanoi, ettei pidä siitä yhtään. Lapset kokivat olevansa hyviä liikunnassa sitä useammin, mitä nuoremmista lapsista oli kyse.

4–6-vuotiaista lapsista eniten ohjattua liikuntaa harrastivat pääkaupunkiseudulla asuvat lapset, joista 68 prosenttia kertoi liikuntaharrastuksesta. Pohjois-Suomessa liikuntaa harrasti ohjatusti yli puolet (56 prosenttia) ja Keski-Suomessa alle puolet (43 prosenttia) 4–6-vuotiaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE