Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

4.4.2023 11:57 ・ Päivitetty: 4.4.2023 11:59

Tuulivoimalla on suuri hiilikädenjälki

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Harry Wallin on huolissaan tuulivoiman rakentamisen aiheuttamasta metsäkadosta. Tärkeää aihetta on hyvä pohtia suuremmassa kokonaisuudessa.

Anni Mikkonen

Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, jolla korvataan fossiilisia energialähteitä ja siten myös hiilikädenjälki eli sen ilmastonmuutosta vähentävä vaikutus on huomioitava.

Tuulivoimalla tuotettu puhdas energia ei vaadi polttoainetta, mikä on sen vahvuus muihin energiamuotoihin verrattuna. Yksi tuulivoimala tuottaa alle vuodessa takaisin sen määrän energiaa, mikä sen valmistamiseen, rakentamiseen ja käyttöön kuluu. Koko elinkaarensa aikana tuulivoimala tuottaa vähintään 60-kertaisesti sen rakentamiseen käytetyn energiamäärän.

TUULIVOIMALA vaatii huoltokenttineen, sähkönsiirtoineen ja teineen noin 2-3 hehtaaria maa-alaa. Tämä alue rakennetaan, ja se on poissa metsätalouden käytöstä. Puiston ulkopuolella olevan voimajohdon pituus vaihtelee, mutta yksi voimajohto voi palvella suurta määrää voimaloita. Voimajohdon alueella voi olla kasvustoa, vaikkakaan ei korkeita puita – aivan kuten maakaapelinkin tapauksessa.

Tuulipuiston pinta-alasta 97-98 % voidaan edelleen hyödyntää esimerkiksi metsä- tai maataloudessa sekä muussa energiantuotannossa. Metsätalouteen ja puuenergian korjuuseen verrattuna tuulivoiman suorat maankäyttövaikutukset ovat tuotettua energiayksikköä kohden useita kymmeniä kertoja pienemmät kuin keskimääräisen puuenergian (Vaden & Majava, 2022: Energiamurros ja metsäpinta-alan rooli suomalaisen yhteiskunnan aineenvaihdunnassa).

Metsän hiilinielun koko on viime vuosikymmeninä ollut Suomessa keskimäärin 30 megatonnin luokkaa. Mikäli Suomen vuosittainen tuulivoiman tuotanto olisi 100 TWh eli kymmenkertainen tuulivoiman tuotanto verrattuna nykyiseen, olisi sitä varten rakennettujen tuulivoimaloiden takia poistettavien puiden nieluhäviö vain 0,5 % keskimääräisestä metsänielusta.

Vaikka voimalaa ja sen liityntäjohtoa varten poistettavan puuston arvioitaisiin olevan hiilen sidonnan kannalta parasta mahdollista metsää, on katoavan hiilinielun vaikutus marginaalinen: saman energiamäärän tuottaminen puupolttoaineilla tarkoittaisi tuhatkertaista metsäpinta-alaa. Tuulivoiman nettohiilikädenjälki on yli 50-kertainen verrattuna sen hiilijalanjälkeen (Etha Wind, 2022).

Lisää aiheesta

Kirjoittaja on Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n toimitusjohtaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU