Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Työelämään siirtyy jo valmiiksi loppuunpalanut sukupolvi” – Pohjolan demarinuorilla on sama huoli

Lehtikuva / Mikko Stig

Huoli opiskelijoiden mielenterveydestä ja jaksamisesta yhdistää Pohjoismaiden ja Baltian demarinuoria. Yhteistyöverkosto FNSU hyväksyi Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry:n aloitteesta päätöslauselman, jossa vaaditaan puuttumista korkeakouluopiskelijoiden työ- ja opiskelukykyä uhkaaviin mielenterveys- ja jaksamisongelmiin.

Marja Luumi

Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen huomauttaa, että Suomessa joka kolmas opiskelija kärsii eriasteisista psyykkisistä ongelmista, ja trendi on valitettavasti sen suuntainen, että oireilu lisääntyy.

– Ongelmaan on puututtava, sillä ongelmien hoitamatta jättäminen johtaa opintojen keskeyttämisiin ja siihen, että työelämään siirtyy jo valmiiksi loppuunpalanut sukupolvi, hän varoittaa.

SONK esittää opiskelijoiden mielenterveyspäivää koko Pohjolaan. Sillä hälvennettäisiin mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää.

Suomessa historian ensimmäinen opiskelijoiden mielenterveyspäivä pidettiin 18. tänä vuonna. Päivän aikana korkeakouluissa järjestettiin mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyviä tempauksia ja julkiseen keskusteluun nostetaan positiivisia esimerkkejä siitä, että ongelmien yli voi päästä.

”Meidän mielestämme opiskelu on ihan oikeaa työtä.”

Demariopiskelijat muistuttaa, että pelkkä ongelmista puhuminen eivätkä edes toimivat palvelut poista rakenteellisia ongelmia, joista opiskelustressin lisääntyminen johtuu.

– Opiskelijoiden kuormitus on lisääntynyt ainakin kahdesta eri suunnasta. Toimeentuloruuvia on kiristetty entisestään opintotukileikkauksilla ja opinnoissa edistymisen vaatimuksia on tiukennettu. Samaan aikaan koulutuksestakin on leikattu niin, että opintotarjonta on paikoitellen ohutta ja pakollisia kurssejakaan ei järjestetä edes vuosittain, Jääskeläinen luettelee.

Hänen mielestään kyse on loppujen lopuksi siitä, miten yhteiskunta arvostaa opiskelua ja koulutusta.

– Meidän mielestämme opiskelu on ihan oikeaa työtä. Esimerkiksi työelämäkeskustelussa ymmärretään jo työsuojelun ja hyvinvoinnin tärkeys. Nyt ne pitäisi ulottaa koskemaan myös opiskelua. Opiskelijoilla pitäisi koko Pohjolassa olla sellaiset opintososiaaliset etuudet, että kokopäiväinen opiskelu on mahdollista.

Pohjoismaiden ja Baltian demarinuorten yhteistyöverkosto Föreningen Nordens Socialdemokratiska Ungdomin (FNSU) kongressi järjestettiin viikonloppuna Norjassa. Suomesta kongressiin osallistuvat myös Demarinuoret.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE