Politiikka
8.1.2019 10:40 ・ Päivitetty: 8.1.2019 10:40
”Työelämän epävarmuutta pitää karsia” – STTK vaatii perhevapaauudistukselta joustavuutta
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esittää, että perhevapaauudistus laitetaan liikkeelle heti seuraavan hallituskauden alussa. Järjestö vaatii, että uudistus on valmisteltava kolmikannassa ja sille on varattava riittävä aika.
Johtaja Katarina Murron mielestä pienillä muutoksilla ei saada aikaan tarpeeksi vaikuttavaa uudistusta. STTK painottaa perhemyönteisyyttä.
– Uudistuksella pitäisi olla positiivinen myös syntyvyyteen. Työelämän epävarmuus vaikuttaa kielteisesti nuorten aikuisten perheen perustamiseen. Uudistuksessa onkin otettava huomioon työelämän kehittäminen niin, että työelämän epävarmuutta voidaan karsia. Nuorilla pitää olla vakaa usko oman työuran kehittymiseen, Murto korostaa.
Tärkeinä tavoitteina STTK pitää sitä, että tasa-arvo etenee ja työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu. Niiden myötä naisten työmarkkina-asema kohenee.
– Äideille ja isille tulee kiintiöidä yhtä suuret vapaat, ja siksi isien kiintiötä on lisättävä nykyisestä. Tämä ohjaa asenteita yhteiskunnassa ja työpaikoilla. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos työpaikoilla ei tueta enemmän myös isien jäämistä perhevapaille ja tehdä perhemyönteisyyttä tukevia ratkaisuja työpaikan arjessa, Murto huomauttaa.
STTK odottaa, että perheille jää vapaus valita parhaiten toimiva ratkaisu. Joustavuutta tarvitaan lisää. Yksi vaihtoehto on mahdollisuus vapaaehtoiseen joustavaan osa-aikatyöhön, kun lapsi on pieni.
– Nyt useimmiten vaihtoehtoina ovat erityisesti äideille joko kokoaikatyöhön paluu tai jääminen kotiin. Vapaaehtoisen osa-aikatyön kautta sekä äiti että isä voisivat olla sekä työelämässä että hoitaa lasta kotona osa-aikaisesti. Tämä edellyttää työnantajilta mahdollisuuksia ja halukkuutta töiden organisointiin perhemyönteisyyttä tukevalla tavalla.
Lisää aiheesta
Enemmistö leikkaisi kotihoidon tuen kestoa.
Kotihoidon tuen kesto herättää keskustelua. STTK:n viime vuonna teettämän kyselyn mukaan enemmistö (53 %) suomalaisista olisi valmis leikkaamaan kotihoidon tuen kestoa, jos samalla lapsiperheiden palveluja kehitettäisiin.
Kotihoidon tuen keston lyhentäminen ja palveluiden kehittäminen sai suhteellisen tasaisesti kannatusta kansalaisilta tulo- ja koulutustasosta riippumatta. Puoluekannatuksen perusteella kotihoidon tukea olisi valmis leikkaamaan enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista lukuun ottamatta kristillisdemokraatteja.
STTK korostaa, että perhevapaauudistuksessa on kiinnitettävä huomio varhaiskasvatuksen riittäviin resursseihin.
– Perhevapaauudistuksessa on huomioitava kotihoidon tuki sekä varhaiskasvatuksen resurssit ja maksut. Varhaiskasvatuksen maksuja on alennettava, mikä tukee erityisesti äitien varhaisempaa työhön paluuta, Katarina Murto korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
21.11.2018 15:53
Perhevapaauudistukselle laajasti tukea puoluejohtajilta – syntyvyyden laskuun sekalaisia lääkkeitä
Politiikka
16.11.2018 10:59
Sipilä: Seuraavassa hallitusohjelmassa pitää olla mukana perhepaketti, jonka osana on perhevapaauudistus
Politiikka
12.11.2018 13:08
Lindtman: SDP valmis käynnistämään uudistukset vaikka välittömästi
Politiikka
11.11.2018 12:58
Järjestö lyö kovat isäluvut pöytään: Vain 4 viikkoa – ”Perhevapaauudistus kohentaisi tasa-arvoa perheen sisällä sekä samalla kaventaisi sukupuolten välistä palkka- ja eläke-eroa”