Politiikka
16.10.2019 10:59 ・ Päivitetty: 16.10.2019 10:59
”Työelämän ja opintojen sukupuolittuneisuus alkaa jo nuorella iällä – Demarinaiset listaa keinoja purkaa tasa-arvopulmia
Suomi mainitaan usein maailmalla tasa-arvon mallimaana. Demarinaiset muistuttaa, että Suomea vaivaa kuitenkin vuosikymmeniä jatkunut tasa-arvopulma.
– Sekä koulumme että työelämämme ovat vahvasti eriytyneet sukupuolen mukaan. Suomalaisten koulutusvalinnat ovat vahvimmin sukupuolittuneet kaikista EU-maista, naisjärjestö huomauttaa tiedotteessaan.
Tämä käy ilmi Nuorisotutkimusseura ry:n Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen tutkimuksesta. Tuore OECD:n koulutusvertailu vahvistaa trendin.
– Työelämän ja opintojen sukupuolittuneisuus alkaa jo nuorella iällä. Vaikka Pisa-tutkimusten mukaan suomalaiset tytöt ovat maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä, he eivät hakeudu näille aloille yhtä helposti kuin pojat toisen asteen jälkeen, Demarinaisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen selventää.
”On tärkeää, että annamme nuorillemme monenlaisia esimerkkejä.”
Jo yläasteella tyttöjen ja poikien ainevalinnat eriytyvät: tytöt valitsevat enemmän kieliä, pojat enemmän luonnontieteitä. Ammatillisessa koulutuksessa eriytyminen on erityisen vahvaa, tytöt suuntautuvat terveys- ja hyvinvointialalle, pojat teknilliselle alalle.
Demarinaisten mukaan sukupuolijako johtuu monesta syystä – eikä vähiten suomalaisen yhteiskunnan tiukasti ylläpidetyistä sukupuolirooleista. Esimerkiksi suomalainen media käyttää 2/3 haastatteluissa mieluummin mies- kuin naisasiantuntijaa.
Lisää aiheesta
– Kun valinnat opinnoista ja työaloista tehdään pitkälti mielikuvien varassa, on tärkeää, että annamme nuorillemme monenlaisia esimerkkejä. Median, mainosten ja opintomateriaaliemme on muututtava kuvaamaan tasa-arvoisempaa Suomea.
Demarinaiset huomauttaa, että työelämän vahva sukupuolirooleihin jakautuminen ylläpitää tuloeroja – naiset dominoivat julkisen sektorin aloja ja näin ollen niihin kohdistuneet leikkaukset ovat viime vuosina kurittaneet heitä enemmän. Naiseläkeläisten köyhyys on huolestuttavan suuri ja naisten asema työelämässä on harvemmin johtopaikoilla.
– Vaikkakin 70-luvulta lähtien hyvinvointivaltion rakentamisen jälkeen naiset ovat olleet vahvasti kiinni työelämässä, kotitalouksien vastuut eivät edelleenkään jakaudu tasan. Naiset siis kantavat työelämän lisäksi suurimman osan vanhemmuuden vastuista ja kotitöistä, Tuppurainen toteaa.
Yhteiskunnan sukupuolijakoja on muutettava kokonaisvaltaisesti.
Demarinaisten mielestä yhteiskunnan sukupuolijakoja on muutettava kokonaisvaltaisesti, jotta ahtaita sukupuolirooleja sekä räikeästi eriytyneitä kouluja ja työpaikkoja voidaan purkaa. Järjestö listaa keinoja:
– Toteutetaan maanlaajuisesti sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus ja panostetaan nuorten opinto-ohjaukseen ja lisätään moninaisia ammattikuvia.
– Median tulee nostaa tasa-arvoisemmin eri alojen asiantuntijoita ja heidän moninaisuuttaan näkyville.
– Työpaikoille, kouluihin ja korkeakouluihin on tuotava vahvemmin työkaluja sukupuoleen liittyvän häirinnän ja vähättelyn kitkemiseksi.
– Työpaikkojen ja koulujen tulee tehdä enemmän yhteistyötä alojen kiinnostuksen laajentamiseksi mielikuvista todellisuuteen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
15.10.2019 09:09
Suomi tippui neljänneksi tasa-arvoindeksissä – tämän takia Ranska kiilasi ohi
Politiikka
10.10.2019 07:29
Suomen puheenjohtajuus YK:n tasa-arvojärjestössä osuu juhlavuoteen – Haatainen: Suomi ajaa naisten ja tyttöjen oikeuksia nyt ja aina
Työmarkkinat
17.7.2019 08:30
Nuori nainen on synnytysriski, vanhempi törmää ikärasismiin – ”Työelämä ja päätöksenteko eivät voi olla vain toisen sukupuolen asia”
Politiikka
16.6.2019 16:18
Demarinaisten kiitokset Antti Rinteen hallitukselle: ”Hallitusohjelma kääntää uuden lehden Suomen tasa-arvopolitiikassa”