Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työmarkkinajärjestöt tekivät yhdessä 4 ehdotusta kehysriiheen

Hallituspuolueet ja ministerit (kuvassa) saivat työmarkkinajärjestöiltä terveisiä kehysriiheen.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat valmistelleet yhdessä hallituksen kehysriiheen ehdotukset, joilla helpotettaisiin ja nopeutettaisiin uuden osaamisen hankkimista työuran aikana. Samalla tuettaisiin työllisyysasteen nostamista ja Suomen kilpailukykyä. Järjestöt tiedottivat asiasta tänään.

Järjestöt korostavat osaamisen ja jatkuvan oppimisen merkitystä. Siksi ne ehdottavat toimenpiteitä muun muassa rakennemuutosaloilla ja -tehtävissä toimivien henkilöiden työllistymisen tueksi.

Lisäksi järjestöt vetoavat työvoima- ja koulutuspalvelujen varmistamiseksi ja uudistamiseksi maakuntauudistuksessa.

Näitä järjestöt EK, SAK, Akava, STTK, Kuntatyönantajat, Kirkon työmarkkinalaitos ja Valtion työmarkkinalaitos ehdottavat:

1. Uudelle uralle; ammatillisen osaamisen pilotti henkilöille, jotka työskentelevät rakennemuutosaloilla ja -tehtävissä

Luodaan malli, jossa työntekijä pääsee uuden uran ja opintojen alkuun nykyisiä ammatillisia tutkinnon osia lyhyemmällä koulutuksella. Pilotissa hyödynnetään kumppanuuksia oppilaitosten sekä julkisten- ja yksityisten työvoimapalvelun tarjoajien kesken.

2. Työ- ja elinkeinoministeriön digitalisaatio- ja tekoälykoulutusohjelma

Luodaan osaksi ns. kasvupalvelukoulutusta ennakoiva koulutusmuoto, joka samanaikaisesti TKI-toiminnan kanssa varmistaa henkilöstön uudistuvan osaamisen. Ensimmäisessä vaiheessa käynnistetään digitalisaatio- ja tekoälyohjelma yritysten ja julkisen sektorin työnantajien/-tekijöiden tulevaisuuden osaamisen varmistamiseksi. Ohjelmalla vahvistetaan korkeakoulutuksen ja työnantajien kumppanuutta sekä laaja-alaista osaamista erityisesti korkeakoulutetuille.

3. Oikeus riittäviin palveluihin on varmistettava maakuntauudistuksessa

Julkisten työvoimapalvelujen siirtäminen työvoima- ja elinkeinohallinnolta maakunnille on toteutettava tavalla, joka turvaa palvelujen laadun, vaikuttavuuden ja yhdenvertaisuuden koko maassa. Julkisten työvoimapalvelujen tulee huolehtia kasvupalvelukoulutuksesta ja ohjauksesta työvoimakoulutukseen. Järjestöt ehdottavat, että alueellisia työllisyyskokeiluja jatketaan vuoden 2019 loppuun ja kokeiluista saatavia kokemuksia ja kehitettyjä toimintamalleja hyödynnetään työvoimapalvelujen kehittämisessä.

4. Osaamisen digipalvelut

Järjestöt ehdottavat Osaamismerkkijärjestelmän kehittämistyön käynnistämistä digiosaamisen pilotilla. Osaamismerkkien tavoitteena on tehdä työssä, koulutuksessa ja arjessa hankittu osaaminen näkyväksi ja hyödynnettäväksi muun muassa työnhaussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE