Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työnantajaliittojen ja palkansaajajärjestöjen neuvottelut työmarkkinamallista alkoivat – “Lähtötilanne keskusteluille oli haastava”

LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen (keks.) ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Työnantajaliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen neuvottelut vientivetoisesta työmarkkinamallista päättyivät perjantaina ilmeisen hyvässä hengessä. Keskusteluita jatketaan ensi viikolla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Osallistujat kehuivat ilmapiirin olleen ensimmäisessä tapaamisessa rakentava, mutta lopputulosta on tässä vaiheessa vaikea ennakoida.

-  Vielä on mahdotonta arvioida, syntyykö mallista jokin yhteisymmärrys vai ei, sanoi Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Palkansaajien keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi aikataulun olevan joka tapauksessa erittäin tiukka ja ratkaisun tuskin syntyvän ennen joulua.

Neuvottelujen lopputuloksen tulisi olla työministeri Arto Satosen (kok.) käytettävissä tammikuun alkupuolella. Työministeri on ilmoittanut kutsuvansa työmarkkinaosapuolet koolle käymään läpi palautetta, joka on saatu lausuntokierroksella. Lausuntoaika asiassa päättyy 8. tammikuuta.

-  Työmarkkina-asioissa on yleensä ollut niin, että jos tahtoa löytyy, myös ratkaisuja kyetään tekemään ja myös nopeassa aikataulussa. Toki lähtötilanne keskusteluille oli haastava, Aarto sanoi.

Taustalla on Satosen marraskuun alkupuolella pidetyssä seminaarissa esittämä toivomus työehtosopimuksia solmiville liitoille aloittaa keskustelut kansantaloutta vahvistavasta ja työllisyyttä edistävästä sopimisen mallista. Palkansaajajärjestöille ei ole käynyt hallituksen tavoite sitoa vientivetoinen malli lakiin.

-  SAK:lle ei käy valtakunnansovittelijan kädet sitova valtiollinen palkkakatto, jossa palkankorotusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan antamalla sovintoehdotuksella, Eloranta sanoi SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina.

ENSIMMÄISESSÄ tapaamisessa osallistujat toivat esiin näkemyksiään siitä, millainen tulevaisuuden työmarkkinamallin tulisi olla. Jatkossa näkemyksiä on Paltan mukaan tarkoitus konkretisoida mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi, että tapaamisessa käytiin hyvin avoimesti läpi työmarkkinamalliin liittyviä asioita, mutta myös muita asioita.

-  Tässä on hyvin paljon myös hallitusohjelmaan kirjattuja muita työmarkkinoihin vaikuttavia asioita, joilla on vaikutusta työmarkkinamalliin. Sen takia niistä vähän keskusteltiin, että miten niiden kanssa edetään.

Aarto sanoo, että mitä enemmän on asioita, sitä haastavampaa on löytää yhteistä näkemystä.

-  Jatkokeskusteluissa selviää, mille asioille ja mitä tullaan tekemään.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen oli toiveikas. Hänen mielestään henki on hyvä keskustelujen jatkamiseen.

Työnantajien ja palkansaajien edustajat aloittivat perjantaina keskustelut vientivetoisen työmarkkinamallin kehittämisestä. Keskustelut kutsuivat koolle työnantajaliitot Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

SAK:N Eloranta sanoi, ettei ole ehtinyt vielä käydä keskusteluja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kanssa. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine erosi torstaina tehtävästään. Tiedotteessa Niemi-Laine kertoi syvistä näkemyseroista SAK:n johdon kanssa.

JHL kertoi keskiviikkona aloittavansa selvityksen mahdollisesta SAK:sta irtautumisesta. Syyksi liitto kertoi sen, että SAK:n hallitus ei nimennyt JHL:n edustajaa osallistujaksi perjantain työmarkkinamallikeskusteluihin.

-  Katsotaan sitten puheenjohtajatehtäviä hoitavan Håkan Ekströmin kanssa, että mitä he ovat päättäneet ja miten jatketaan. Meillä on hyvä keskusteluyhteys joka tapauksessa, Eloranta kommentoi asiaa.

Eloranta on JHL:n entinen puheenjohtaja ja Niemi-Laine hänen seuraajansa. Onko tässä jostain henkilökemiakysymyksestä kyse?

-  Ei ainakaan minun puoleltani ole mikään henkilökemiakysymys. En tiedä tietenkään, mitä he ovat hallituksessa keskustelleet, Eloranta sanoi.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan JHL:ään liittyvät tapahtumat kertovat myllerryksestä, joka työmarkkinakentällä vallitsee. Rytkönen sanoi, että Tehy on kuitenkin tottunut siihen, että myllertää.

-  Sitten neuvottelemme niissä olosuhteissa, mitkä on, hän kommentoi toimittajille aamulla ennen tapaamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE