Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työryhmä julkisti ehdotukset sote-henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi – Kiuru: Tarkoitus viedä kehysriihen käsittelyyn

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Poikkihallinnollinen työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäiset kannanotot ja ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Demokraatti

Demokraatti

Asiasta tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö

Työryhmä painottaa, että henkilöstön riittävyydestä ja saatavuudesta tarvitaan jatkuvaa tietoa. Tiedon hajanaisuus ja vaikea saatavuus on korjattava. Tilannekuvaa ja ennustetyötä varten tarvitaan pysyvä arviointitoiminto. Tilannekuvan kokoaminen ja ennusteen laatiminen aloitetaan heti.

Tiedotteen mukaan koulutusmääriä lisätään tarvittaessa ja kestävällä tavalla uuteen tietopohjaan perustuen. Myös koulutuksen rakenteita kehitetään ja koulutuspolkuja nopeutetaan.

Työryhmä näkee tärkeänä motivaatiotekijänä esimerkiksi henkilöstön mahdollisuuden kasvattaa osaamistaan ja edetä uralla. Siksi tulisi varmistaa, että henkilöstöllä on mahdollisuus jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen täydennys- ja erikoistumiskoulutuksin. Työryhmä esittää, että erikoistumiskoulutusten vastaavuutta työelämän ja henkilöstön tarpeisiin arvioidaan ja parannetaan, ja kehitystyötä tuetaan tarvittaessa säädösmuutoksin.

Henkilöstön on voitava tehdä hyvää työtä kestävissä olosuhteissa. Siksi ehdotetaan käynnistettäväksi valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan hyvän työn edellytysten ohjelma, joka sisältää muun muassa johtamisen kehittämiseen sekä psykososiaalisten riskitekijöiden vähentämiseen, työturvallisuuden lisäämiseen, työssä kohdatun väkivallan ehkäisemiseen ja seksuaalisen väkivallan ja häirinnän kitkemiseen tähtäävän työn.

Sujuvaa työnjako, digitalisaatio ja kansainvälinen osaaminen

Lisää aiheesta

Työryhmä korostaa myös tehtävärakenteen tarkastelua. On tärkeää, että kukin ammattiryhmä voi keskittyä niihin tehtäviin, jotka vastaavat sen ydinosaamista. Tehtävärakenteen tarkastelu koskee myös alalla työskentelevien muiden kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviä sekä tukipalvelujen toimivuutta ja roolia. Tälle luodaan ohjauksella ja säädöksillä kannusteita.

Kansainvälisellä rekrytoinnilla voidaan täydentää osaavan henkilöstön saatavuutta ja palveluiden turvaamista. Työnantajille luodaan kansallisesti tuettu asiakas- ja potilasturvallinen malli rekrytointiin ja poistetaan sen käyttöön liittyvät pullonkaulat, ryhmä esittää STM:n tiedotteen mukaan.

Lisäksi ryhmä esittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön digitaalisen osaamisen vahvistamista ja eknologian ja digitaalisten palveluiden hyödyntämisen parantamista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden -ohjelma käynnistettiin marraskuussa 2021. Tarkoituksena on löytää kestäviä ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimatarpeen kattamiseen lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä niin, että alueelliset erot on otettu huomioon.

Työryhmässä ovat mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt ja ministeriöt. Työryhmä jatkaa työtään konkretisoimalla ja syventämällä ehdotuksia seitsemän teemakokonaisuuden alla.

Teemoja ovat tietopohja, osaamisen johtaminen, työn veto- ja pitovoima, kansainvälinen rekrytointi, palvelujärjestelmän uudistuvat osaamistarpeet koulutusjärjestelmässä, tehtävärakenteet ja työnjako sekä palvelujen vaikuttavuus ja digitalisaatio-osaaminen.

“Asia ei ole uusi.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa tänään, että pula sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä on yhteiskuntamme suurimpia haasteita.

– Asia ei ole uusi. Haaste on syntynyt pidemmän aikavälin kuluessa ja se on kaikkien tiedossa.

Kiurun mukaan tarkoituksena on saada ehdotukset hallituksen käsittelyyn kehysriiheen keväällä.

– On muistettava, että työvoiman saanti on erittäin akuutti kysymys myös koronan rasittamassa sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyyn liittyvässä uhassa. On tietenkin myös oma kysymyksensä, miten pyrimme jatkossa vastaamaan siihen, että pandemian aikanakin on mahdollisuus pitää yllä riittävää sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyä, Kiuru sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE