Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työttömien Keskusjärjestö pettyi syvästi uuteen työttömyysturvalakiin

Työttömien Keskusjärjestö on syvästi pettynyt eduskunnan käsittelyyn työttömyysturvalain muutoksesta. Keskusjärjestö pitää aktiivimallia työttömiä työnhakijoita syrjivänä ja epätasa-arvoisena, järjestö tiedotti perjantaina.

Eduskunnassa käsittelyssä olevan niin sanotun aktiivimallin mukaan työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana.

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakosken mukaan laki on syrjivä ja epätasa-arvoinen, koska kaikille työttömille ei ole tarjota työpaikkoja eikä palveluita. Aktiivimallin työllisyysvaikutukseksi on arvioitu 8000 henkilötyövuotta. Työttömiä työnhakijoita on valtakunnassa moninkertainen määrä.

– Tosiallisesti tämä päätös leikkaa työttömien perusturvaa ja tulee näkymään lisääntyvinä sekä sosiaalisina että taloudellisina ongelmina. Eriarvoisuus tulee lisääntymään.

– TE-palveluiden resurssit ovat liian vähäiset. Viimeisten tietojen mukaan vain reilut 50 prosenttia työttömistä on pystytty haastattelemaan lain edellyttämän kolmen kuukauden välein. Miten kaikille voidaan järjestää palveluita aktiivimallin edellytyksin, jos työttömät eivät saa henkilökohtaista asiakaspalvelua ja ohjausta tilanteeseensa?

Haapakoski on erittäin huolissaan myös siitä, että laki tulee voimaan jo muutaman viikon kuluttua.

–  Ovatko esimerkiksi Kela ja työttömyyskassat valmiita muutokseen? Miten työttömät saavat informaatiota, mitä heiltä edellytetään? Ovatko he pelkän mediatiedon varassa?

Lisää aiheesta

Haapakoski esittää, että työttömiä työnhakijoita tulisi kannustaa aktiivisuudestaan ja toteaa, että eikö olisi parempi korottaa työttömyysetuutta 4,65 prosentilla heille, jotka saavat aktiivisuudellaan tuloksia. Leikkauslinja ahdistaa jo nyt Työttömien Keskusjärjestöön yhteydessä olleita työttömiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE