Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne kokoomukselle kuumassa budjettikeskustelussa: ”Tämä valtionhoitajapuolue, joka rikkoo koulutuslupauksen, ottaa myös eniten velkaa Suomessa”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaati hallitukselta eriarvoistumiskehityksen katkaisemista (kuva viime kuulta).

Kansanedustaja Krista Kiuru ihmetteli eduskunnassa tänään alkaneessa budjettikeskustelussa, ettei pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus välitä siitä, kapenevatko vai suurenevatko suomalaisten varallisuuserot.

Hallituksen politiikka kirpaisee kaikkein eniten nimenomaan pienituloisimpia.

– Sdp:n ja hallituksen linjaero on se, että käyttäisimme kaikki liikenevät varat tänä aikana eriarvoisuuden torjuntaan, Kiuru tiivisti.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että sivistyneen ja maailman vauraimpiin kuuluvan yhteiskunnan pitäisi huolehtia köyhimmistä ja heikoimmista ihmisistä kaikissa olesuhteisssa.

– Olosuhteissa, jossa talous kasvaa on käsittämätöntä, ettei haluta eriarvoistumiskehitystä ja sen aiheuttamia ongelmia korjata tässä budjetissa, jonka hallitus on esittänyt, hän jatkoi.

”Keskustalaistenkin omatuntokin on alkanut kolkuttaa.”

Rinne kertoi käyneensä viime viikolla Mäntsälässä tutustumassa ruokajonoissa auttavien ihmisten näkemyksiin.

Lisää aiheesta

– 600-700 ihmistä viikoittain joka keskiviikko käy ruokajonossa hakemassa ruokaa sen takia, että ei ole rahaa. Siellä on lapsiperheiden määrä lisääntynyt jatkuvasti, Rinne kertoi ja vaati perään pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä eriarvoisuuden kasvamisen keskeyttämistä.

Rinne vaati hallituksilta indeksileikkausten perumista ja viittasi siihen, että keskusta on nyt nostanut mahdollisuutta esille. Hän vaati myös julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaleikkausten perumista.

Demokraatti uutisoi eilen, että keskustassa on halua arvioida uudelleen hallituksen vähäosaisia rokottavat indeksileikkaukset vuoden 2019 osalta.

Pia Viitanen totesi hänkin panneensa merkille, että ”keskustalaisten omatuntokin on alkanut kolkuttaa”.

– Nyt olen huomannut muun muassa edustaja Kallin ja muiden väläytelleen, että seuraavalle vuodelle aiotut indeksileikkaukset peruttaisiin, Viitanen sanoi ja vakuutti, että SDP pitää perusturvan parantamista esillä.

”Haluan oikaista edustaja Jokista.”

Tunnelma salissa kiihtyi kunnolla, kun kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottivat yhteen indeksileikkauksista.

Jokinen syytti SDP:n politiikkaa kaksinaamaiseksi. Hän esitti, että SDP:kin olisi ollut 2015 valmis leikkaamaan indeksikorotuksista.

– Haluan oikaista edustaja Jokista. Sosialidemokraattien vaihtoehdossa ei ole koskaan puututtu perusturvan, sosiaaliturvan indekseihin. Niitä ei ole leikattu eikä jäädytetty. Toivon, että tämä huomioitaisiin seuraavassa puheenvuorossa, Rinne vastasi.

Myöhemmin Rinne kaivoi vielä SDP:n vuoden 2015 vaaliohjelman esiin. Sen mukaan SDP ei esittänyt leikkauksia etuuksiin, vaan puolueen mukaan eläkkeiden, toimeentulotuen ja muiden etuuksien indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä.

SDP lähetti asiasta tiedotteenkin keskustelun ollessa käynnissä: ”Parhaillaan eduskunnan budjettikeskustelussa keskustellaan SDP:n vuoden 2015 talouspoliittisesta ohjelmasta. Alla kuva ohjelman menosopeutuksesta, jossa erikseen korostetaan, että etuuksien indeksikorotukset tehdään täysimääräisinä”, puolue tiedotti.

”Täällä on itse asiassa kokoomus ensimmäisenä.”

Rinne puolestaan kaivoi itse esiin lehtitietoa siitä, mikä puolue on hallituksessa ollessaan ollut mukana ottamassa eniten velkaa vuodesta 1987 alkaen.

– Ja täällä on itse asiassa kokoomus ensimmäisenä, 118 miljardia euroa kokoomuksen ollessa hallituksessa.

– Kokoomus on se joka on velkaannuttanut Suomea eniten mistään puolueista, tämä valtionhoitajapuolue, joka rikkoo koulutuslupauksen ottaa myös eniten velkaa Suomessa.

– Te annoitte sen lupauksen siitä, että koulutuksesta ei leikata pätkääkään. Nyt te olette leikannut miljardi euroa tämän vaalikauden aikana vuodessa koulutusbudjetista, miten selvitätte tämän lupauksen pettämisen ministeri Orpo, Rinne pauhasi.

Sipilä puolusti aktiivimallia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) syytti salissa SDP:tä toteamalla, että puolueella on täydellinen sokea piste siinä, että työllisyys paranee ja velkaantuminen taittuu.

– Te ette pysty sitä tunnustamaan. Turvaudutte kaikenlaisiin silmänkääntötemppuihin, Orpo sanoi.

Orpo syytti SDP:tä veronkiristysten vaatimisesta ja sanoi, että puolue tappaisi talouskasvun. Juha Sipilä puolestaan katsoi, että hallituksen keinot ”Suomen syöksykierteen” oikaisemiseksi ovat osoittautuneet oikeiksi.

Sipilä sanoi työllisyyden parantamisen olevan varmin keino vahvistaa julkista taloutta. Hänen mukaansa myös työttömien aktiivimalli tukee työllisyystavoitetta.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutari puolestaan syytti SDP:tä populismista ja kutsui sen kansanedustajia kansantalouden valelääkäreiksi. Suutarin mukaan SDP:n esittämät reformit ovat jo hallituksella valmistelussa.

– Valtiovarainministerin ja pääministerin kiteytykset talouspolitiikan linjasta ovat näissä oloissa vakuuttavia siltä kannalta katsoen, että työllisyys paranee ja verotuloja tulee mukavalla tavalla kassaan, sanoi puolestaan keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen.

Rinne: Eläkeläiset ja lapset eivät voi mennä töihin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti hallitusta sosialidemokraattien olevan tyytyväisiä talouskasvuun ja työttömyyden kasvuun pikku hiljaa. 2015 lähtenyt kehitys on vahvistunut ja se kulkee eteenpäin.

Sen jälkeen hän meni SDP:n ja hallituksen välisiin politiikan eroihin.

–  Se, mistä me olemme todella pahoillamme ja joka on todella huoletuttavan väärää on se, että lapset ja eläkeläiset eivät voi hyötyä tästä työllisyydestä. Ne ovat ihmisiä, jotka eivät voi mennä töihin. Näiden ihmisten toimeentulosta te leikkaatte merkittävästi, Rinne sanoi.

– Te leikkaatte niiden työttömien toimeentulosta, jotka yrittävät ahkerasti töihin, mutta eivät pääse. Te leikkaatte näiltä ihmistiltä 100 päivää työttömyysturvasta, te leikkaatte 5 prosenttia työttömyysturvan tasosta, Rinne arvosteli.

Seuraavat päivät eduskunta jatkaa keskustelua vuoden 2018 budjetista, varsinaiset budjettiäänestykset ovat luvassa eduskunnassa ensi viikon puolessavälissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE