Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Työväenpuolue noussut gallup-kanveesista: Shokkitappio mahdollinen Theresa Maylle

Theresa May joutuu jännittämään tosissaan, miten hänen riskipelinsä ylimääräisistä parlamenttivaaleista toimii.

Britannian konservatiivisen puolueen pääministeri Theresa May päätti järjestää voimansa tunnossa ylimääräiset parlamenttivaalit saadakseen vahvemman mandaatin Britannian brexit-neuvotteluissa.

Nyt kaikki uhkaa kuitenkin mennä Mayn kannalta pahasti pieleen, sillä Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue on noussut gallup-kanveesista ja hengittää tiukasti konservatiivien niskaan.

Ipsos Mori -tutkimuslaitos osoittaa, että konservatiivit ovat vielä äänestyskantansa tietävien joukossa 5 prosenttiyksikön johdossa 45–40. Mutta kun aletaan katsoa muun muassa niiden ääniä, jotka eivät vielä tiedä, mitä puoluetta äänestävät, mutta aikovat äänestää tiettyä puoluetta, konservatiivit saattavat hävitä taiston prosentein 43–40.

Asiasta uutisoi The Independent.

May on esiintynyt uhmakkaasti.

Kun konservatiivien pääministeri Theresa May huhtikuussa ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista, puolue repi mielipidemittauksissa jopa yli 20 prosenttiyksikön kannatuskaulaa labouriin. Sen jälkeen suosio lähti kuitenkin luisuun.

Jos vaaleissa käykin niin, että konservatiivit menettävät nykyisen niukan enemmistönsä parlamentissa, edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut – brexitistä puhumattakaan.

– Pääministeri May on esiintynyt uhmakkaasti sanoen, että ei diiliä EU:n kanssa on parempi vaihtoehto kuin huono diili. Labour taas ajaa erilaisia neuvottelutavoitteita, ja jos siitä tulisi suurin puolue, he haluaisivat ryhtyä vääntämään EU:n kanssa uusista neuvottelukysymyksistä, sanoo Turun yliopiston yliopistolehtori Mika Suonpää.

Kyselyihin ei pidä luottaa liikaa.

Asiantuntijat toppuuttelevat luottamasta liikaa mielipidekyselyihin, jotka ennustivat väärin myös viimekesäisen brexit-kansanäänestyksen tuloksen. On kuitenkin selvää, että konservatiivien kannatus on laskenut.

Viime kuussa May joutui tekemään merkittävän takinkäännön, joka on nakertanut hänen suosiotaan. Kysymys oli konservatiivien esityksestä, jonka mukaan kotihoidossa olevat vanhukset olisivat joutuneet rahoittamaan hoitoaan myös kotinsa arvolla, joka nykyisin on suojattu hoitomaksuilta.

Labourin johtaja Jeremy Corbyn nimesi esityksen dementiaveroksi, koska se hänen mukaansa olisi kohdistunut kohtuuttomasti muistisairaisiin. Kohun takia May joutui vetämään esityksen takaisin.

May taasen on pelotellut äänestäjiä sekasorrolla, jos labour voittaa.

– Jos menetän vain kuusi parlamenttipaikkaa, hallitukseni menettää enemmistönsä – siitä voisi seurata, että Corbynista tulee pääministeri ja hallitus ajautuu kaaokseen, May sanoi kampanjatilaisuudessa tällä viikolla.

Kumpikaan eivät ole mitään kansanvillitsijöitä.

Mayn kompastellessa oppositiojohtaja Corbyn on parantanut peliään. Suonpään mukaan Corbyn on viime aikoina onnistunut esiintymään vahvana johtajana ja puhuttelemaan äänestäjiä.

– May ja Corbyn eivät kumpikaan ole mitään kansanvillitsijöitä – Corbyn ja labour ovat kuitenkin pyrkineet luomaan positiivisempaa tulevaisuudennäkymää ja puhuneet asioista, joiden ainakin labourin piirissä ajatellaan purevan äänestäjiin pitkän laman ja leikkauslinjan jälkeen. Corbyn näyttäytyy positiivisen vision luojana, kun taas May vaikuttaa taitojensa yläpäässä tai jopa niiden ulkopuolella toimivalta hahmolta, jolla on vaikeuksia pitää naruista kiinni, Suonpää luonnehtii.

Britit käyvät vaaliuurnille torstaina. Neuvottelujen brexitistä on määrä alkaa 19. kesäkuuta, joten uudella brittihallituksella on vaalien jälkeen vain vähän aikaa saada rivinsä ojennukseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE