Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Työväenpuolueen Viipurin puoluekokous vuonna 1901: ”Suomen työväestön on, mikäli mahdollista, vietettävä vapunpäivää mielenosoituspäivänä”

Satakunnan Museo
Vappukulkue 1900 -luvun alussa Porissa. Kulkue luultavasti menossa keskustasta Tiilimäkeen, missä pidettiin juhlatilaisuus.

Alkuajan työväenliikkeen taistelijat Eetu Salin ja Taavi Tainio saivat aikaan SDP:n Viipurin puoluekokouksessa 17.-20.7.1901, että Vapusta tuli Suomessakin työväen mielenosoituspäivä.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Ensimmäiseksi Suomen työväestö oli ottanut mielenosoituspäiväkseen kesäkuun ensimmäisen sunnuntain. Tähän oli luonnollinen syy: Suomessa on usein vappuna koleaa ja kylmää. Kansainvälinen työväen kongressi oli kuitenkin tehnyt päätöksen viettää toukokuun ensimmäistä päivää, vappua työväenjuhlana. Tämä kansainvälinen päätös vapusta tuli esiin Sdp:n Viipurin puoluekokouksessa 17.-20.7.1901. Kysymyksen johdosta syntyi kiihkeä ja katkera sanailu. Sen aikana Taavi Tainio oltiin vähällä heittää ulos kokoussalista ärtyneen kielenkäytön vuoksi.

–Ilmat ovat useasti vielä kylmät ja sateiset vappuna, siksi ensimmäinen sunnuntai kesäkuussa on kaikin puolin sopivin työväen juhlaksi Suomessa, kesäkuun ensimmäisen sunnuntain kannattajat perustelivat kantaansa kokouksessa.

”Kansainvälinen solidaarisuus on asetettava etusijalle, eikä jotakin sadekuuroa tai pikku kylmyyttä”

Vapun kannattajat vaativat, että kansainvälinen solidaarisuus on asetettava etusijalle, eikä jotakin sadekuuroa tai pikku kylmyyttä. Työväen on lähdettävä juhlimaan eikä kyseltävä suvaitsevatko sellaista työnteettäjät vai ei. Keskustelua seuranneessa äänestyksessä 36 äänellä 14 vastaan, päätettiin että “Suomen työväestön on pantava toimeen mielenosoitusretket kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina”. Tämänlaista päätöstä vastaan ilmoitti Taavi Tainio vastalauseensa.

–Koska Suomen järjestyneen työväen edustajat pitävät kolmen asteen pakkasta ja muutamia senttimetrejä lunta suuremmassa arvossa kuin äänioikeutta, kieltolakia ja normaalityöpäivää, niin panen vastalauseeni päätöstä vastaan, Taavi Tainio ilmoitti.

Kahdeksan edustajaa yhtyi Tainion vastalauseeseen. Asia otettiin uudelleen esiin, ja 21 äänellä 17 vastaan se lähetettiin johtavaan valiokuntaan. Kun asiaa käsiteltiin uudelleen, siitä syntyi jälleen kiihkeä keskustelu. Eetu Salin oli silloin kokouksen puheenjohtajana ja sai sovittelevalla puheellaan mielet tyyntymään. Hän kertoi kokousväelle, että ”ei mikään harmita kapitalisteja enempää kuin se, että työnorja uskaltaa olla poissa työstä”. Nyt kokous päättikin 24 äänellä 21 vastaan, että ”Suomen työväestön on, mikäli mahdollista, vietettävä vapunpäivää mielenosoituspäivänä pysymällä silloin poissa työstä”.

Laajemmin Vappu työväestön juhlana ja mielenosoituspäivänä vakiintui vuoden 1905 suurlakon jälkeen vuodesta 1906 eteenpäin.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE