Politiikka
8.3.2018 11:53 ・ Päivitetty: 8.3.2018 11:53
Tyrmäys: Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on ollut todellinen nollatuntisopimus – “Naisten täytyy lakata olemasta kilttejä ja mukautuvaisia”
Istuvan hallituksen tasa-arvopolitiikka on ollut näköalatonta ja tasa-arvo-ohjelma on ollut todellinen nollatuntisopimus. Perhevapaauudistuksen kaatuminen oli suuri pettymys, sillä sen avulla olisi parannettu tasa-arvoa niin työelämässä, kuin perheissäkin.
“Jokanaisten oikeudet voimaan” oli Demarinaisten Kansainvälisen Naistenpäivän ennakkotilaisuuden teemana Kansalaisinfossa eilen torstaina.
Keskustelun panelisteina toimivat vahvat vaikuttajanaiset: Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Valitettavasti myös Suomessa on paljon sisäänrakennettua hiljaista alistamista ja naisten aseman polkemista.
Aktiivista dialogia käytiin tilaisuuden juontajan Maria Nyroosin johdolla muun muassa tasa-arvon tilasta työelämässä ja politiikassa. Kaikilla kolmella panelistilla on kokemusta miesvaltaisessa ympäristössä toimimisesta: Haataisella presidentinvaaleista, Tuppuraisella SDP:n puheenjohtajavaalissa ja Rytkösellä Ay-liikkeen johdossa.
Mikään asema ei suojaa naisia. Myös kaikki kolme ovat törmänneet jonkinasteiseen syrjintään, vähättelyyn ja ennakkoluuloihin sukupuolensa vuoksi. Tämän takia on tärkeä tuoda aktiivisesti esille niitä tasa-arvon epäkohtia, jotta asenteita voitaisiin muuttaa.
”Suomessa usein tuudittaudutaan sen varaan, että tasa-arvo on jo toteutunut, minkä vuoksi väitetään, ettei enää tarvitsisi puhua naisten oikeuksista. Kuitenkin esimerkiksi #metoo-kampanja on paljastanut sen, että työtä tasa-arvon eteen on tehtävä”, painotti Tuppurainen.
”Valitettavasti myös Suomessa on paljon sisäänrakennettua hiljaista alistamista ja naisten aseman polkemista, kuten tytöttelyä työelämässä. Naisten täytyy lakata olemasta kilttejä ja mukautuvaisia”, Rytkönen totesi puheenvuorossaan.
Sortavien rakenteiden purkaminen on ensiarvoisen tärkeää koko yhteiskunnan kannalta.
Myös Haatainen oli samoilla linjoilla.
“Poliittisten valintojen takana ovat arvot ja arvot nousevat yhteiskunnan rakenteista, tämän vuoksi rakenteisiin on tärkeä vaikuttaa. Alistavat rakenteet ja alistavat käytännöt ovat tasa-arvon esteenä. Sortavien rakenteiden purkaminen on ensiarvoisen tärkeää koko yhteiskunnan kannalta. Konkreettisesti se on esimerkiksi stereotyyppisten sukupuoliroolien purkamista.”
Keskustelua käytiin feminismin tilasta Suomessa. Kaikki kolme olivat samaa mieltä siitä, että feminismin tunnettavuudeksi tekemisessä on vielä paljon tekemistä. Usein feminismi nähdään tasa-arvosta erillisenä, vain naisten oikeuksia ajavana liikkeenä, mikä on suuri harhaluulo.
Ruotsissa feminismi on sisäistetty osaksi politiikkaa, mutta Suomessa on tähän vielä matkaa. Feministisen politiikan avulla pystytään tasa-arvoistamaan koko yhteiskuntaa, parantamaan yleistä hyvinvointia ja edistämään talouskasvua.
Viime vuosina tasa-arvo on ottanut takapakkia Suomessakin, mutta onneksi on hitusen valonpilkahdusta näkökentässä. Keskuskauppakamarin teettämän tutkimuksen mukaan naisten määrä on kasvanut pörssiyhtiöiden johdossa ja hallituksissa, joten edistystä tapahtuu pienin askelin. Keskusteluissa peräänkuulutettiin myös, miten tärkeää naisten keskinäinen solidaarisuus on: toisiamme tukeminen ja kannustaminen auttaa rikkomaan lisää lasikattoja.
Teksti: Demarinaiset
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.