Internationellt

Tyskland under coronakrisen: En trevande exit-strategi på nattsvag is.

Visa kärlek - håll avstånd. Trots vissa lättnader är stora delar av det tyska samhället fortfarande nedstängt.

I förbundsrepubliken börjar man så småningom ana ljuset vid tunnelns slut. Tyskarna måste visserligen ännu under obestämd tid hålla ut och hålla avstånd men det görs ändå små försiktiga steg bort från pandemins stränga restriktioner. Igår beslöt det så kallade coronakabinettet, under ledning av kansler Angela Merkel tillsammans med delstaternas regeringschefer, om första lättnader.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

Den aktuellt gällande nedstängningen luckras först upp inom detaljhandeln. Från och med måndag nästa vecka får affärer och butiker med mindre en 800 kvadratmeter försäljningsyta öppnas på nytt. Även boklådor, cykelaffärer och bilsalonger tillåts att återstarta. Näst på turen står frisörtjänster. Som villkor för en fortsatt affärsverksamhet formuleras att gällande hygien- och avståndsregler iakttas. Att bära munskydd rekommenderas endast som en frivillig åtgärd åt konsumenterna.

 

Nästa fas mot en normalisering av samhällslivet startas sedan i början av maj när även skolorna öppnar sin undervisningsverksamhet på nytt. Ansvarig för det är landets sexton delstatsregeringar. Det som förbereds är ett scenario med en turordning för olika elevgrupper och skolformer. Hoppet är att åtgärderna vid senare tillfälle kan mynna ut i en fullgod tysk exit- strategi.

 

Tunn is

 

Inga lättnader gäller däremot ännu för företagen till exempel inom restaurang-, turist- och hotellbranchen samt större varuhus. Även kultur- och nöjeslivet står fortfarande stilla, liksom gudstjänster och evenemang inom sport och idrott. Lekplatserna är avstängda.

 

Inom Tysklands biljättar som Volkswagen och BMW väntar de sysselsatta än så länge förgäves på ett besked om att återuppta produktionen. Gårdagens beslut om lättnader väckte kritik inte minst bland handelns intresseorganisationer. Talespersoner hänvisar till att stängningen innebär ett fortsatt förlustläge med flera miljarder euro om dagen. Fortsätter situationen hotas många företag av insolvens och konkurs. Visserligen kompenseras en del förluster och de sysselsattas inkomstbortfall av ett ofantligt statligt räddningspaket på över 1.000 miljarder euro. Ändå är läget för många självfallet prekärt vilket leder till att trycket för en snabbare exit strategi kommer att öka.

 

Isen vi går på är fortfarande nattsvag” – Angela Merkel

 

Bakgrunden till regeringens trevande åtgärder mot en större normalitet är en för närvarande gynnsam utveckling med coronavirusets smittorisker. Enligt de rådgivande epidemeiologerna förflackas kurvan med positiv testade personer. De utgår således ifrån att intensivvården inom de tyska sjukhusen klarar de aktuella trenderna utan att hamna på en farlig kapacitetsgräns.

 

Förbundskansler Angela Merkel är medveten om att coronakabinettets beslut även innebär risker för det fallet att smittostatistiken inte följer dagens förväntningarna.

 

– Isen vi går på är fortfarande nattsvag, manade hon under en tv-sänd presskonferens igår kväll.

 

Vidare fastslog hon att det inte finns mycket spelrum i nuvarande läge. Tyskarna måste även framöver lära sig att leva med en del restriktioner på grund av ett livsfarligt virus. Tidshorisonten uppskattar hon fram till en fas då den medicinska forskningen framgångsrikt har utvecklat ett seriöst verkande vaccin.

 

Angela Merkel tackade offentligt även för tyskarnas breda förståelse och disciplinen under de senaste veckorna.

 

Fördröjd ledarskapskris

 

Den tyska förbundskanslerns snarare lugna framtoning under den innevarande coronakrisen har återigen stärkt hennes pondus. I opinionsmätningar får hon med större marginal de flesta sympatipoängen. Tidigare hade hon i vissa fall utsatts för kritik efter 2015 års flyktingdrama, men nu vann hon. Trots att Merkel redan har varslat om sin avgång efter innevande mandatperiod framstår hon inte alls som en ”lame duck”.

 

Pandemin och inte minst vicekansler och finansminster Olof Scholz (SPD) insatser för att enormt höja statsskulden för det antagna krispaketet har stabiliserat den stora koalitionen mellan CDU/CSU och SPD. Det var länge sedan kritiska socialdemokrater ifrågasatte regeringssamarbetet och hörde av sig med krav på lämna alliansen i förtid.

 

För bara några veckor sedan var denna analys inte lika självklar. Då härjade CDU:s ledarskapskris efter ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauers besked att inte ställa upp för omval. Beroende på hennes efterträdare skulle nyvalet även ha lett till en fortsatt maktkamp om rollen som tysk regeringschef och få konsekvenser för den svart-röda koalitionens sammanhållning. Coronapandemin fördröjer och förändrar numera tävlan om positionen som CDU:s partiledare. Den avgörande partikongressen skulle hållas i slutet av april men sköts framåt till ett ännu obestämt datum.

 

Inget ont…

 

Den nuvarande krisen har också fått positiva effekter, inte minst med avseende på det högerpopulistiska AfD. Enligt den aktuella Deutschlandtrend sjönk partiets sympativärden för första gången sedan länge till en ensiffrigt uppgift på nio procent (-5%). Rätt trend visserligen, men om den är hållbar återstår att se.

 

Starkast är fortfarande CDU/CSU med numera omkring 38 procent. Angela Merkels krishantering visar tydliga påföljder. SPD registrerar en blygsam ökning från 15 till 17 procent. De gröna backade något och noteras med 19 procent.

 

 

”Geschlossen/closed” står det på en lapp fastklistard på entrén till en bordell på
Hamburgs berömda nöjesgata Reeperbahn. Även den står för en viss positiv påföljd. Den beryktade fria tyska prostitutionsverksamheten tvingades att lägga ner. Avståndsregeln är förmodligen svårt att ta hänsyn till.

 

I coronainformationens mediabrus noteras således att sexhandeln minskas påtagligt. Något som man ändå måste befara är att delar av den fortsätter i okontrollerade former under ytan. Dessutom är det tveklöst bara en tillfällig effekt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE