Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

EU-vaalit

Tytti Tuppurainen: Äärioikeiston noususta alkavat nyt Euroopan ja Ukrainan vaaran vuodet

Lehtikuva / AFP
Saksan AfD:n johto juhli sunnuntai-iltana eurovaalivoittoaan.

Laita- ja äärioikeiston nousu keskeisissä EU-maissa tarkoittaa suuria riskejä Ukrainan sotilaalliselle tukemiselle, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd).

Petri Korhonen

Demokraatti

Tuppurainen pitää erityisen huolestuttavana Ranskan ja Saksan oikeistopopulistien rajua eurovaalimenestystä.

– Kyllähän tämä tulee olemaan ihan ratkaisevaa myös meidän turvallisuudellemme. Ranskassa Kansallinen liittouma saa yli 30 prosenttia äänistä. Saksassa etenee AfD. Molemmilla on ollut tiiviitäkin yhteyksiä Venäjään ja ne ovat huolehtineet monella tavalla Venäjän etujen ajamisesta, hän muistuttaa.

Tulos aiheuttaa myös sisäpoliittisia myllerryksiä. Ranskassa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti jo hajottavansa parlamentin eurovaalituloksen takia.

Avoimesti venäjämielinen Itävallan FPÖ näyttää pärjänneen myös hyvin, samoin Saksan uusi ryhmä, Putinia tukeva Sahra Wagenknechtin äärivasemmistopuolue. Keskustaryhmät, vihreät ja perinteinen vasemmisto menettävät paikkojaan europarlamentissa.

SUOMESSA ei ole Tuppuraisen mukaan täysin huomattu, miten voimakkaasti monet eurooppalaiset laitaoikeiston ryhmät ovat jo ennen näitä vaalejakin kyseenalaistaneet Ukrainan auttamista.

– Voi sanoa, että Euroopalle ja Ukrainalle alkavat nyt vaaran vuodet. Suomalaisesta näkökulmasta on huolestuttavaa ja yllättävää, että niin monessa maassa äänestäjät valitsivat suoraan Putinia tukevia liikkeitä.

Lisää aiheesta

Tytti Tuppuraisen mielestä paljon riippuu siitä, millaisia koalitioita konservatiivien EPP-ryhmä aikoo nyt laitaoikeiston ECR-ryhmän kanssa tehdä – ja millaisiksi ECR sekä vielä jyrkempi ID kokoonpanoltaan muotoutuvat.

– Äärioikeistolle ei saa antaa vallan avaimia. Eivät nämä ole missään maassa saamassa enemmistöä, mutta olisi hyvin vaarallista päästää äärioikeistoa vaa’ankieliasemiin ratkaisemaan Ukrainan kohtaloita, hän sanoo.

Tuppuraisen mielestä Ukrainan tukijoiden pitää nyt löytää europarlamentissa toisensa yli puoluerajojen.

– Ukrainan taloudellisen ja sotilaallisen tuen pitää olla jatkuvaa ja varmaa, sitä ei saa vaarantaa lyhytnäköisellä politikoinnilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE