Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Tytti Tuppurainen: ”Populismin aika saattaa olla ohi”

Lehtikuva

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) arvioi, että Saksan vaalitulos merkitsee yhtäaikaa jatkuvuutta ja muutosta. Vaalit voitti sosialidemokraattien SPD samalla kun kristillisdemokraatit koki murskatappion.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Vaalitulosta ovat tänään arvioineet Demokraatille niin Paavo Lipponen kuin Eero Heinäluomakin.  Tuppuraisen mukaan Angela Merkelin 16 vuoden valtakausi on ohi, mutta hänen kädenjälkensä jää elämään.

”Saksalaiset arvostavat vakautta ylitse muun. Suurin siirtoja ei tapahdu puoleen taikka toiseen, ei sen enempää talouspolitiikassa kuin Eurooppa-politiikassakaan. Saksalaiset äänestivät kuitenkin myös muutoksen puolesta. CDU/CSU hävisi historiansa huonoimmalla tuloksella, paljolti epäonnistuneen kansleriehdokkaansa johdosta”, vaaleja paikan päällä Saksassa seurannut Tuppurainen kirjoittaa Facebookissa.

Tuppuraisen mukaan SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz siivitti sosialidemokraatit selkeään voittoon omalla pragmaattisella, maltillisella linjallaan.

”Nyt haluttiin investointeja hyvinvointiin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan – kuulostaa tutulta suomalaisittain. Vaalit voitettiin keskustassa, SPD:n sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavalla keskustavasemmistolaisella politiikalla.”

Tuppurainen arvioi, että vaalien merkitys on kahtalainen.

”Ensinnäkin, polarisaatio on saavuttanut päätepisteensä. Puoluekartan äärilaidat vasemmalla ja äärioikeistossa menettivät kannatustaan. Populismin aika saattaa olla ohi. Koronapandemian jälkeen kaivataan järkevää, asiakeskeistä politiikkaa.”

”Toiseksi: SPD:n kauan odotettu vaalivoitto elvyttää tarpeellisesti ja tuntuvasti eurooppalaista sosialidemokratiaa. Käsillä saattaa olla uusi aamunkoitto. Demarit ovat pääministeripuolueena Pohjoismaissa ja Iberian niemimaalla. Nyt Saksan vaalituloksen perusteella on mahdollista muodostaa Keski-Euroopan kautta uusi yhteistyön akseli pohjoisesta etelään.”

Tuppurainen mainitsee myös, kuinka hienoa ja arvokasta oli olla vallanvaihdoksen hetkellä Berliinissä.

”SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin kanssa tapasimme mm. SPD:n puoluejohtajan Norbert Walter-Borjansin ja paikkansa liittopäivillä varmistaneen Euroopan sosialidemokraattisen puolueen PES:n pääsihteerin Achim Postin.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE