Kotimaa
18.10.2023 07:11 ・ Päivitetty: 18.10.2023 07:11
Uhrien määrässä Suomen suurin oikeudenkäynti alkaa ensi viikolla
Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäiltyä 26-vuotiasta miestä vastaan on nostettu syytteet, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus kertoo.
Aleksanteri Kivimäkeä (kuvassa) syytetään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä, lähes 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä ja 20 törkeästä kiristyksestä. Jutussa on asianomistajia eli uhreja yli 21 000.
Syyttäjälaitos pitää asiasta aamupäivällä tiedotustilaisuuden.
Mies on kiistänyt epäillyt rikokset.
Oikeudenkäynti on rikosten uhrien määrällä mitattuna suurin Suomessa koskaan järjestetty. Se alkaa valmisteluistunnolla ensi viikon torstaina.
PÄÄKÄSITTELY Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoon Otaniemessä alkaa 13. marraskuuta. Sille on varattu päiviä helmikuun lopulle asti.
Käräjäoikeus ilmoittaa käsittelystä asianomistajille henkilökohtaisesti tämän viikon aikana lähetettävillä kirjeillä. Samalla oikeus varaa asianomistajille mahdollisuuden esittää rikokseen perustuvat vaatimuksensa syytettyä kohtaan kirjallisesti.
- Kirjeissä asianomistajille annetaan myös toimintaohjeistus vaatimusten esittämistä sekä oikeudenkäyntiin osallistumista varten. Ohjeistus tullaan pääosin julkaisemaan myös käräjäoikeuden Vastaamo-sivuilla, käräjäoikeus kertoo tiedotteessa.
Oikeuden mukaan pääkäsittelyyn ennakkoon ilmoittautuneille noin 500 asianomistajalle on varattu erilliset videoyhteyksin varustetut tilat kahdesta eri osoitteesta pääkaupunkiseudulla. Asianomistajien suojaamiseksi näihin tiloihin ei päästetä mediaa tai yleisöä. Paikkojen sijainti ja saapumisohjeet ilmoitetaan asianomistajille henkilökohtaisesti lähetettävissä kirjeissä, oikeus kertoo.
Yleisö ja media voivat seurata käsittelyä paikan päällä Espoon oikeustalossa. Yleisön määrää istuntosalissa voidaan kuitenkin joutua rajoittamaan.
SYYTETTYNÄ oleva Aleksanteri Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa ja luovutettiin Suomeen helmikuussa. Hän on ollut vangittuna siitä asti. Hän on kiistänyt epäillyt rikokset.
Poliisi aloitti tutkinnan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta syksyllä 2020. Tietomurto tuli julkisuuteen lokakuussa 2020, kun Vastaamo kertoi joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla.
Vastaamon jutussa on selvitetty myös yhtiön johdon rikosvastuuta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Vastaamon entisen toimitusjohtajan Ville Tapion ehdolliseen vankeuteen tietosuojarikoksesta.
Oikeuden mukaan hän ei ollut toteuttanut Vastaamossa yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimusta käsiteltävien henkilötietojen pseudonymisoinnista ja salauksesta.
Sekä Tapio että syyttäjät ovat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.