Ulkomaat
23.7.2025 14:09 ・ Päivitetty: 23.7.2025 14:09
Ukrainan ja Venäjän neuvottelut jatkumassa – ”Olisi toivottavaa, että edettäisiin sisältöön”
Ukrainan ja Venäjän edustajien on määrä aloittaa neuvottelut kello 19 Suomen aikaa Turkin Istanbulissa. Asiasta uutistoimisto AFP:lle kertoo Turkin ulkoministeriön lähde.
Turkin ulkoministerin Hakan Fidanin odotetaan lausuvan neuvottelujen avaussanat osmanien aikaan rakennetussa Ciraganin palatsissa, joka on nykyään viiden tähden palatsihotelli.
Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan neuvotteluista odotetaan vaikeita.
- Kukaan ei odota helppoa tietä. Siitä tulee hyvin vaikeaa, Peskov kommentoi.
Lähde Ukrainan delegaatiosta kertoo Ukrainan olevan valmis sopimaan aselevosta, mutta painottaa neuvottelujen tuloksen riippuvan Venäjästä.
- Kaikki riippuu siitä, lopettaako Venäjä uhkavaatimusten esittämisen ja ottaako se rakentavan kannan. Tämä ratkaisee, voidaanko kokouksessa saavuttaa tuloksia, nimettömänä pysyvä lähde sanoi AFP:lle.
Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS kertoi Venäjän delegaation lennon laskeutuneen Turkkiin puoli neljän maissa Suomen aikaa. Ukrainalainen viranomaislähde puolestaan kertoi aiemmin Ukrainan delegaation olevan matkalla neuvotteluihin.
GLOBAALIHISTORIAN apulaisprofessori Rinna Kullaa Tampereen yliopistosta kehottaa suhtautumaan Ukrainan ja Venäjän edustajien neuvotteluihin vakavasti.
- Kaikki sodat loppuvat tavalla tai toisella jonkinnäköisiin neuvotteluihin. Sen takia on tärkeää ottaa ne vakavasti, Kullaa sanoo.
Kullaa on huolissaan sodankäynnin aina massiivisemmaksi muuttuvasta logiikasta. Siksikin hän painottaa neuvotteluiden tärkeyttä. Ukrainan sotaa käydään rintamalla ja sotilaallisesti, mutta myös kansainvälisessä julkisessa keskustelussa. Neuvottelut asettuvat Kullaan mukaan näiden välimaastoon.
Kullaan mukaan Ukrainalle on riskialtista olla niin riippuvainen Yhdysvaltojen tuesta ja lisäksi kansainvälisessä keskustelussa niin sidottuna Yhdysvaltojen kantoihin, dynamiikkaan ja ulostuloihin. Ukrainan johdon pitäisi nyt sisä- ja ulkopoliittisesti osoittaa, että heilläkin on panoksia neuvotteluissa.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan kanta on, että maa ei koskaan halunnut sotaa, joten Venäjän on päätettävä aloittamansa sota.
Myös Venäjä kommentoi tiistaina uutta neuvottelukierrosta. Peskovin puheiden perusteella tulevasta neuvottelusta ei voi odottaa liikoja.
- Meillä ei ole mitään syytä toivoa mitään ihmeellisiä läpimurtoja, Peskov sanoi.
KYSE ei Kullaan mukaan ole enää pelkistä tunnusteluista. Kullaa uskoo, että koska neuvotteluista ilmoitettiin lähes vaivihkaa ilman suurta kansainvälistä huomiota, voisivat ne keskittyä enemmän itse asiaan.
Hän kuitenkin muistuttaa, että neuvottelut Venäjän kanssa tuppaavat etenemään pitkäveteisesti. Venäjä ei halua perääntyä päämääristään ja vaatimuksistaan.
Kullaa olettaa, että Turkissa keskusteltaisiin ainakin vankienvaihdosta, mistä Venäjä ja Ukraina ovat sopineet aikaisemminkin.
- Jos neuvotteluissa ei tapahdu mitään muuta, niin se ei ole kauhean positiivinen lopputulos. Pitäisi olla jo jotain muutakin, vaikka reunaehtoja, joista voitaisiin vähän sopia, hän sanoo.
Merkityksetöntä vankienvaihdosta sopiminenkaan ei ole. Se on Kullaan mukaan merkityksellistä paitsi vangeille ja näiden läheisille, myös Ukrainan ja Venäjän yhteiskunnille laajemmin.
- Mutta olisi todella toivottavaa, että siellä edettäisiin sisältöön, Kullaa sanoo.
VENÄJÄ ja Ukraina ovat käyneet tänä vuonna kaksi neuvottelukierrosta Istanbulissa Turkissa pääsemättä lähelle sopimusta rauhasta.
Zelenskyin mukaan Ukraina oli ehdottanut Venäjälle uusia neuvotteluja tälle viikolle.
Venäjä ilmoitti olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Ukrainan kanssa jo aiemmin tässä kuussa. Kreml ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli antanut Venäjälle 50 päivää aikaa sopia aselevosta Ukrainan rauhanneuvotteluissa.
Trump uhkasi Venäjää muun muassa tuontitulleilla, jos sopimusta ei synny määräaikaan mennessä.
Kullaa uskoo Trumpin antaman määräajan osaltaan lisänneen neuvottelupainetta. Hän korostaa kansainvälisen julkisen keskustelun olevan neuvotteluja vahvasti määrittelevä tekijä, vaikka muitakin syitä niihin on.
- On monta asiaa, mitkä ovat lisänneet painetta lopettaa sota.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.