Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Ukrainan mukaan Leopardeista jo tehty myönteinen päätös – Saksan rooli yhä auki

Ukrainan tiedustelupalvelun edustajan mukaan länsimaat ovat jo päättäneet, että ne toimittavat Ukrainalle saksalaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiedustelupalvelua edustava Andri Jusov kertoi ukrainalaiselle RBC-medialle jo lauantaina, että auki on enää se, miten asiasta kerrotaan.

-  Yhteistyökumppanimme ovat jo päättäneet Ukrainan voitosta, ja siihen tarvitaan panssarivaunuja, muun muassa Leopard 2 -vaunuja, perusteli Jusov.

Jusovin mukaan Ukraina on jo saavuttanut huomattavan läpimurron sotilasavun saamisessa.

-  Apu, jota näemme ilmatorjunnan ja ohjustorjunnan järjestelmien sekä panssaroitujen kulkuneuvojen alalla, se on jo läpimurto.

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Saksa on jo selvittänyt, kuinka paljon ja millaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja se voisi Ukrainalle toimittaa. Lehden mukaan Saksalla olisi antaa 19 vanhempaa Leopard 2 -vaunua, joiden mallitunnus on 2A5.

Yhteensä Saksalla on Spiegelin mukaan kolmisensataa Leopard-vaunua, mutta niistä vain liki 200 on käyttökelpoisia. Lopullisen päätöksen siitä, millaisia vaunuja Ukrainalle annetaan, tekee puolustusministeri Boris Pistorius.

Saksalaisen Bild am Sonntagin haastattelussa Pistorius sanoi suunnittelevansa matkaa Ukrainaan. Pistoriuksen mukaan matka toteutunee tulevien neljän viikon aikana.

Puola on valmiina toimimaan siinäkin tapauksessa, ettei Saksa lähetä panssareita.

LEOPARD-TANKKIEN odotettiin mahdollisesti nousevan esille myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tapaamisessa sunnuntaina Pariisissa. Valtionpäämiehet juhlistivat maiden ystävyyssopimuksen kuuden vuosikymmenen täyttymistä.

Tankeista ehkä puhuttiinkin yksityisesti, mutta juhlapuheessaan päivällä Scholz vakuutti ainoastaan tuen Ukrainalle jatkuvan.

-  Tulemme antamaan Ukrainalle kaikkea sen tarvitsemaa tukea niin kauan kuin on tarpeen. Teemme se yhdessä eurooppalaisina, puolustaaksemme eurooppalaista rauhansuunnitelmaa, liittokansleri maalaili.

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan Puola on valmiina toimimaan siinäkin tapauksessa, ettei Saksa lähetä panssareita.

-  (Jos Saksa ei suostu lähettämään Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan) me perustamme pienen koalition maista, jotka ovat valmiita lahjoittamaan osan nykyaikaisesta kalustostaan, nykyaikaisista panssarivaunuistaan, Morawiecki sanoi PAP-uutistoimiston mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE