Politiikka
20.11.2024 13:12 ・ Päivitetty: 20.11.2024 13:12
Ulkoministeriö: Suomi keskeyttää kehitysyhteistyön Somalian kanssa
Suomi keskeyttää kahdenvälisen kehitysyhteistyön maaohjelman Somalian kanssa, tiedottaa ulkoministeriö. Ministeriön mukaan maaohjelma keskeytetään, sillä takaisinottoyhteistyö Somalian kanssa ei ole edistynyt toivotulla tavalla.
Maaohjelma keskeytetään asteittain niin, että käynnissä olevat hankkeet saatetaan loppuun. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan keskeytys ei koske humanitaarista apua, kansalaisjärjestöjä tai yksityisen sektorin tukea.
- Keskeyttäminen tarkoittaa, että uusia maaohjelmaa koskevia rahoituspäätöksiä ei tehdä, ennen kuin takaisinottoyhteistyössä Somalian kanssa on tapahtunut konkreettista edistystä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) kertoi tiedotustilaisuudessa tänään.
Ulkoministeriön mukaan Somalian maaohjelmaa voidaan jatkaa, jos edistystä havaitaan toimivien ja kestävien paluuratkaisuiden luomisessa.
HALLITUSOHJELMAN kirjauksen mukaisesti Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Tavion mukaan omien kansalaisten vastaanottamisen kriteeri koskee Somalian tapauksessa kaikkia Somalian kansalaisia, joilla ei ole pysyvää oleskelulupaa Suomessa, ei esimerkiksi vain rikoksista tuomittujen Somalian kansalaisten palauttamista.
Kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukeminen tarkoittaa, ettei Suomi kanavoi kehitysyhteistyövaroja esimerkiksi maihin, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.
- Meillä ei ole ollut vielä tilannetta, jossa jokin yhteistyökumppani tukisi Venäjän hyökkäyssotaa niin suoraan, että olisimme katsoneet sen ehdollistamiskriteerin täyttyvän, Tavio kertoi tiedotustilaisuudessa.
MINISTERI Tavion mukaan kuluvan vuoden suunniteltu budjetti Somalian maaohjelmalle oli noin 11 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on maksettu noin 3,4 miljoonaa euroa. Somalian maaohjelman maksatukset viime vuosina ovat olleet noin 10-13 miljoonaa euroa vuodessa.
Vuodesta 2025 lähtien Suomen ja Somalian kahdenväliselle kehitysyhteistyölle oli varattu 8-9 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi oli varattu yhteensä 2,4 miljoonaa euroa kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteossa mainittuihin joustaviin määrärahoihin, joiden kautta voidaan edistää yhteistyötä kestävien paluiden ja palautusten toteuttamiseksi.
- Nämä varat säilyvät kehyksessä, eli ne voidaan ottaa käyttöön, jos paluuratkaisuissa edistytään, Tavio kertoi.
Somalia on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa. Ministeriön mukaan yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi kriisinhallinnassa ja rauhanvälityksessä.
Ulkoministeriö kertoo jatkavansa tiivistä yhteistyötä sisäministeriön kanssa takaisinottoyhteistyön edistämiseksi. Keskustelua muuttoliikkeen hallinnasta käydään myös EU:n ja Somalian kesken sekä kahdenvälisesti että alueellisesti.
- Toivomme, että yhteistyö jatkuu niin, että myös kehitysyhteistyö voi jatkua, Tavio sanoi.
Ministeri Tavio kertoi toivovansa, että kehitysyhteistyötä Somalian kanssa voitaisiin jatkaa jo ensi vuonna. Hän arvioi, ettei Somalialla kestäisi kauaa täyttää ehdollistamiskriteerit, jos riittävä tahtotila löytyisi.
Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Somalian hallitus on ollut halukas käymään takaisinottoyhteistyötä koskevaa dialogia Suomen kanssa.
Anniina Korpela / STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.