Opinion

Undantagstider kräver exceptionella handlingar

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kim Berg (SDP) är riksdagsledamot från Vasa valkrets.

Vi lever i undantagstider. Därför måste vi nu också kunna fatta exceptionella beslut och vidta exceptionella åtgärder för att skydda vår nation. De exceptionella men nödvändiga åtgärderna som regeringen föreslog denna vecka och det partiella ibruktagandet av beredskapslagen är i denna situation helt motiverade åtgärder. Medborgarna förväntar sig nu av oss beslutsfattare att vi lämnar de mindre väsentliga meningsskiljaktigheterna åt sidan och koncentrerar oss på det viktiga. Finland har alltid klarat sig genom samarbete, förmåga att komma överens och starkt gemensamt ansvar. Denna enhetlighet behövs nu i dessa undantagstider.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja, Vaasa

 

Det är nu vår uppgift att skydda dem som byggt upp detta land för oss. Vi måste ta ansvar, i synnerhet för äldre människor, men också för andra människor som tillhör riskgrupper. Detta ansvar vilar inte bara på beslutsfattarna, utan också på varje medborgare. För att detta ska lyckas måste vi i första hand se till att vår social – och hälsovård är bärkraftig och att de som arbetar i kritiska yrken har arbetsförmåga och ork.

 

I tisdags (17.3) fick vi i social – och hälsovårdsutskottet en aktualitetsöversikt av social – och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet om coronavirus-situationen i Finland och ute i världen. Själv har jag hela tiden förlitat mig på de finländska hälsovårdsmyndigheternas kompetens i frågan om åtgärdsbedömningar. Den välgrundade information vi fick på mötet stärkte förtroendet ytterligare. Enligt den information som presenterades till utskottet har vi i Finland agerat i rätt tid och i många avseenden ännu snabbare än i andra länder (inkluderat de nordiska länderna).

 

Nu är det särskilt viktigt att vi ger allt stöd och arbetsro, inte bara till alla som jobbar inom social – och hälsovården, utan också till våra andra sakkunniga som arbetar med detta och vi bör inte ifrågasätta regelbundet deras expertis när det gäller att hantera situationen. Läget för utvärderingen kommer nog när vi som nation har klarat av epidemin.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE