Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Unicef vetoaa rikkaisiin maihin: nyt on kiire

LEHTIKUVA / AFP Mamyrael

Rikkailla G7-teollisuusmailla sekä Euroopan unionin mailla on varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta niitä tarvitseville maille, YK:n lastenjärjestö Unicef sanoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Unicefin mukaan tästä lahjoitusmäärästä huolimatta rikkaat maat voisivat saavuttaa omat tavoitteensa asettamissaan aikarajoissa.

Lahjoittamalla 20 prosenttia kesäkuukausien rokotemääristä Maailman terveysjärjestö WHO:n Covax-ohjelmaan rikkaat maat voisivat auttaa rokotteiden maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta, brittitutkimuksesta selviää.

Covax-ohjelman kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

Britannian on määrä isännöidä G7-maiden kokousta kesäkuussa. G7-maihin kuuluvat Britannian lisäksi Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

Rokotevaje johtuu osin Intian tilanteesta.

Unicefin mukaan G7-kokouksen ajankohtaan eli kesäkuuhun mennessä Covax-ohjelmasta puuttuu 190 miljoonaa rokoteannosta verrattuna siihen, mitä ohjelman kautta oli alun perin suunniteltu jaettavan.

Muiden tarvike- ja rahoituspuutteiden lisäksi rokotevaje johtuu osin Intian vaikeasta koronatilanteesta. Intian oli tarkoitus valmistaa valtaosa Covax-ohjelmaan menevistä rokotteista, mutta nyt maa pistää valmistamansa rokotteet omiin kansalaisiinsa.

Unicef vaatii nopeaa toimintaa, ja sen mukaan ylimääräisten rokoteannosten jakaminen välittömästi on nyt välttämätöntä.

Noin 44 prosenttia maailman 1,4 miljardista koronarokoteannoksesta on annettu korkean tulotason maissa, joiden osuus on 16 prosenttia maailman väestöstä. Vain 0,3 prosenttia on annettu 29 pienituloisessa maassa, joissa asuu yhdeksän prosenttia maailman väestöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE