Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

29.3.2023 13:07 ・ Päivitetty: 29.3.2023 13:07

Unkarilta kolme syytä, miksi Ruotsin Nato-tie tyssäsi – ”moraalinen ylemmyys” on yksi

AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK
Kuvassa Unkarin parlamentti.

Unkarin hallitus arvostelee kovasanaisesti Ruotsia hallituksen kotisivuilla julkaistussa tekstissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tekstissä luetellaan kolme keskeistä syytä, joiden vuoksi Unkari ei ole vielä ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Tekstin on julkaissut Unkarin hallituksen edustaja Zoltan Kovacs.

Ensimmäisenä syynä mainitaan se, että Ruotsi on jatkuvasti horjuttanut maiden suhteita.

-  Kyseessä ei nyt ole normaali Brysselin byrokraattinen asioihin sekaantuminen, eikä se rajoitu Ruotsin vasemmistoon. Kyseessä on avoimen vihamielinen asenne, joka on jatkunut jo vuosia, ennen nykyisiä tapahtumia.

TOISEKSI tekstissä paheksutaan Ruotsin ”moraalista ylemmyyttä”. Esimerkkinä on Ruotsin integraatioministerin Johan Pehrsonin kommentti viime vuoden toukokuulta, jolloin hän totesi muun muassa ”Unkarin nationalistisen hallituksen jatkavan oikeusvaltioperiaatteen rikkomista”.

-  Haluaisin ystävällisesti huomauttaa rakasta lukijaa, ettei se ollut Unkarin muukalaisvihamielinen valtio tai sen ”sortohallinto”, joka avoimesti poltti Koraanin kesken Ruotsin Nato-neuvotteluprosessia, jossa oli mukana merkittävä muslimimaa, tekstissä sanotaan.

VIIMEISENÄ kohtana on se, ettei Ruotsi osoita huolenpitoa tai kunnioitusta. Maiden suhteet ovat vain huonontuneet vuosien mittaan eikä Ruotsilla tunnu Unkarin mukaan olevan halua parantaa niitä.

-  Aikaa on vähän samalla kun alueen turvallisuus on pelissä. Olisi kaikkien edun mukaista, että Ruotsi hyväksyisi yhteiset tavoitteemme, mutta he eivät tunnu pääsevän irti vanhoista kaunoista.

Kovacs muistutti tekstissä kuitenkin myös pääministeri Viktor Orbanin taannoisista kommenteista, joissa tämä sanoi tukevansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Kovacsin mukaan Ruotsin ja Unkarin on kuitenkin käytävä ensin ilmaa puhdistavia keskusteluja ennen kuin Nato-asiassa voidaan edetä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU