Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

15.4.2025 13:06 ・ Päivitetty: 15.4.2025 13:06

Unkarin opposition suosio kasvaa – Orban muuttelee perustuslakia ja kutsuu vastustajia ”haiseviksi lutikoiksi”

AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK
Unkarin pääministeri Viktor Orbanin hallinto on tehnyt ideologiansa mukaisia muutoksia maan perustuslakiin jo 15 kertaa, vaikka uusi laki tuli voimaan vuonna 2012.

Sukupuolia on vain kaksi, mies ja nainen, ja käteisellä on voitava maksaa kaikkialla. Muun muassa tällaisia muutoksia hyväksyttiin Unkarin perustuslakiin, kun maan parlamentti muokkasi sitä jälleen kerran maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pääministeri Viktor Orban mainosti toimia jo etukäteen ”pääsiäissiivoukseksi” ja nimitti uudistusten vastustajia ”haiseviksi lutikoiksi”.

Iranytu Intezet -tutkimuslaitoksen pääanalyytikon Szabolcs Pekin mukaan kansalaisoikeuksien ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajoittaminen vie Unkaria lähemmäs kohti Venäjä-tyylistä itsevaltiutta.

-  Sitä voi pitää pehmeänä versiona putinismista. Ihmiset eivät putoile ikkunoista, mutta hallitus rajoittaa yhä enemmän oppositiopoliitikkojen, toimittajien ja kansalaisyhteiskunnan liikkumatilaa, Pek sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Asiantuntijoiden mukaan taustalla voi olla hiljalleen muhiva taistelu vallasta, mutta myös puhdas kulttuurisota Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tyyliin.

-  Minulle tämä näyttäytyy ihan pelkkänä absurdismina, kun vuonna 2012 voimaan tullutta ”graniitinkestävää” perustuslakia muutetaan jo 15. kertaa. Eihän näin voi normaalissa yhteiskunnassa toimia, että kun on kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa, niin kirjoitetaan sinne perustuslakiin ihan mitä halutaan, arvioi STT:lle valtio-opin yliopistonlehtori, dosentti Heino Nyyssönen Turun yliopistosta.

TUTKIJA muistuttaa Unkarin olevan EU:n kenties ”trumpilaisin maa”, ja pääministeri Orbanin toimissa voikin nähdä tämän ihaileman Yhdysvaltain presidentin matkimista. Unkarin perustuslaista on Nyyssösen mukaan muodostunut eräänlainen historiakirja, johon on koottu ajatuksia siitä, miten asioiden pitäisi olla ja mistä unkarilaiset ovat ylpeitä.

Nyyssösen mukaan Unkari on kiistatta melko konservatiivinen maa, mutta silti esimerkiksi tuoreelle perustuslain muutokselle kahdesta sukupuolesta ei ollut mielipidekyselyiden mukaan kansan enemmistön tukea.

Konservatiivisten arvojen puolustamisen ja seksuaalivähemmistöjen vastustamisen taustalla saattaa olla Orbanin huoli omasta ja puolueensa kohtalosta vuoden kuluttua pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Fideszin riveistä lähteneen nykyisen europarlamentaarikon Peter Magyarin vain vuoden ikäinen Tisza-puolue nousi viime vuodenvaiheessa mielipidekyselyissä ensi kertaa ohi Fideszin. Kevään mittaan ero puolueiden kannatuksessa on vain kasvanut. Kun tyytymättömyys vallanpitäjiin on kasvanut, Orban näyttää pyrkivän siirtämään huomion takaisin arvokeskusteluun ja kulttuurisotaan.

-  Tältä osin hän on onnistunut, koska julkinen keskustelu ei enää keskity huonosti toimiviin julkisiin palveluihin tai heikkoon talouteen, sanoo Szabolcs Pek AFP:lle.

Hänen mukaansa aloite muun muassa Pride-marssin kieltämisestä on ansa haastaja Magyarille: seksuaalivähemmistöjen puolustaminen voi karkottaa opposition konservatiivisia tukijoita, hiljaa pysytteleminen taas liberaaleja ja vasemmistolaisia kannattajia.

UNKARIN oppositiolla on ollut aiemminkin ideologisia vaikeuksia yhdistää voimiaan Orbanin vastustamiseksi, Nyyssönen sanoo. Unkaria hyvin pitkään seuranneena hän ei ole itsekään aivan varma, etteikö Magyarista ja Tiszasta lopulta sukeutuisi vain jonkinlainen uusi versio Orbanista ja Fideszistä.

-  Mutta ilmeisesti opposition pitää nyt vain koota rivinsä ja tukea Magyaria, koska hän on tällä hetkellä oikeastaan ainoa ei-fideszläinen, jolla on mahdollisuuksia lyödä Orban, Nyyssönen arvioi.

Fidesz ainakin ottaa uhkan vakavasti. Nyyssösen mukaan Magyaria mustamaalataan vallanpitäjiä lähellä olevassa unkarilaismediassa lähes päivittäin: milloin hän on juopotellut, milloin sotkeutunut seksiskandaaliin tai johonkin muuhun.

Orbanin mukaan Magyar on lisäksi pahan EU:n eli Brysselin marionetti, joka on käytännössä jo hyväksynyt Ukrainan liittymisen EU:n jäseneksi.

Orbanin mukaan Ukrainan jäsenyys tuhoaisi Unkarin, ja pääministerin uusin veto onkin järjestää eräänlainen neuvoa-antava kansanäänestys Ukrainan EU-jäsenyydestä. Aiemmissa vastaavissa kyselyissä kysymykset ja vastausvaihtoehdot on jo valmiiksi muotoiltu myötäilemään hallituksen kantoja.

Nyyssösen mukaan Orbanin EU-vastaisten puheiden ja Venäjä-pakotteiden vastustamisen keskellä on hyvä muistaa, että kyselyiden perusteella enemmistö unkarilaisista kuitenkin kannattaa maansa EU-jäsenyyttä. Tutkija uskoo Magyarin ja Tiszan kannatuksen kantavan ensi vuoden vaaleihin saakka, mutta vielä ei voi varmasti sanoa, mihin se johtaa.

-  Olen niin monet vaalit nähnyt ja kuullut Orbanin valtakauden olevan päättymässä, että sitä en nyt lähde ennustamaan, vaikka toive elää, Nyyssönen naurahtaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU