Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Unkarin pääministeri vastasi syytöksiin kansalaisten oikeuksien loukkaamisesta – Orban saapui EU-parlamenttiin myöhässä ja esiintyi uhmakkaasti

Unkarin pääministeri Viktor Orban kuvassa keskellä.

Unkarin pääministeri Viktor Orban ei tarjonnut neuvotteluvaraa, kun hän vastasi Euroopan parlamentissa syytöksiin oikeusvaltioperiaatteiden ja kansalaisten oikeuksien loukkaamisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskustelu Unkarin oikeusvaltiorikkeistä alkoi poikkeuksellisella tavalla, kun pääministeri Orban saapui istuntoon myöhässä. Päätöslauselman esittelijä Judith Sargentini aloitti puheenvuoronsa alusta, kun Orban oli istunut paikalleen salin etuosaan.

Strasbourgissa Ranskassa koolla oleva EU-parlamentti ottaa tänään ja huomenna kantaa siihen, uhkaako Unkarin kehitys EU:n perustavia arvoja ja pitäisikö sitä vastaan aloittaa poikkeuksellinen kurinpitomenettely eli aktivoida artikla 7. Artiklan aktivoiminen voi lopulta johtaa äänioikeuden viemiseen.

Orban torjui parlamentaarikko Sargentinin raportin arvostelun ja sanoi sen loukkaavan Unkaria.

– Te ette tuomitse hallitusta vaan kansakunnan.

EU-maissa on seurattu huolestuneina esimerkiksi sitä, että Unkarin hallitus on ottanut ulkomaista rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt erityisseurantaan. Myös Keski-Euroopan yliopiston toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla.

Orban ei rönsyilevässä puheenvuorossaan tarttunut yksityiskohtiin.

EPP päättää illalla.

Liberaaliryhmä Alden puheenjohtaja Guy Verhofstadt kiisti voimakkaasti Orbanin väitteen, että EU toimisi Unkarin kansaa vastaan. Hän vetosi EPP:hen, jotta puolueen mepit kuuntelisivat omatuntoaan.

– Lopettakaa tämä painajainen tänä iltana ryhmässänne.

Kokoomuksen emopuolue EPP keskustelee tänään illalla, miten se suhtautuu parlamentin päätöslauselmaan, josta äänestetään huomenna. Kokoomusmepit ovat kertoneet kannattavansa kurinpitomenettelyn käynnistämistä.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber, joka pyrkii myös komission seuraavaksi puheenjohtajaksi, toivoi Unkarilta vastaantuloa. Hän nosti erityisesti esiin huolen Keski-Euroopan yliopistosta, kansalaisjärjestöistä ja tavan, jolla muslimeista maassa pelotellaan.

Vastaavanlainen artikla 7:n -menettely on jo käynnissä Puolaa vastaan, mutta se on edennyt hitaasti.
Päätöslauselmaluonnoksen hyväksyminen vaatii vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

Toimittaja: STT / Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE