Ulkomaat
18.2.2025 15:06 ・ Päivitetty: 18.2.2025 15:06
Ursula von der Leyen: ”Eurooppa on tuonut pöytään enemmän kuin kukaan muu”
Eurooppa haluaa tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa oikeudenmukaisen ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa.
Tämä oli Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin viesti Yhdysvaltain Ukraina-erityislähettiläälle Keith Kelloggille, kun he tapasivat tiistaina Brysselissä.
Von der Leyenin mukaan Eurooppa on valmis tekemään enemmän Ukrainan hyväksi.
- Taloudellisesti ja sotilaallisesti Eurooppa on tuonut pöytään enemmän kuin kukaan muu. Ja me teemme vielä enemmän, von der Leyen kirjoitti viestipalvelu X:ssä tapaamisen jälkeen.
Tapaamisessa von der Leyen korosti EU:n kriittistä roolia Ukrainan talouden ja puolustuksen ylläpitämisessä. Von der Leyenin mukaan EU-maat ovat antaneet Ukrainalle 135 miljardin euron arvosta tukea. Tästä noin 50 miljardia on aseellista tukea, mikä vastaa Yhdysvaltain aseapua Ukrainalle.
EU:lle on ollut tärkeää saada äänensä kuuluviin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti vuoropuhelun Venäjän kanssa konsultoimatta ensin Ukrainaa tai Eurooppaa.
Kellogg vierailee Ukrainassa keskiviikkona.
MAANANTAINA keskeisten Euroopan maiden johtajat kokoontuivat Pariisiin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koolle kutsumaan hätäkokoukseen.
Yksi esille noussut ajatus on eurooppalaisten rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan siinä tapauksessa, että neuvottelut johtavat rauhansopimukseen.
Euroopan maiden kesken on kuitenkin erimielisyyttä rauhanturvaajista. Britannia ja Ruotsi ovat ilmaisseet olevansa ajatukselle avoimia, mutta esimerkiksi Saksa on ollut skeptisempi.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi kokouksen jälkeen, että keskustelu rauhanturvaajien lähettämisestä Ukrainaan on täysin ennenaikaista ja erittäin sopimatonta. Puolan pääministeri Donald Tusk puolestaan sanoi, ettei Puola aio lähettää joukkoja Ukrainaan.
Myös Italian pääministeri Giorgia Meloni suhtautuu epäilevästi eurooppalaisten rauhanturvajoukkojen lähettämiseen, kertoi italialainen hallituslähde AFP:lle tiistaina.
Meloni sanoi maanantaina Pariisin kokouksessa, että joukkojen lähettäminen olisi monimutkaisin ja vähiten tehokas keino turvata rauha Ukrainassa, kertoo lähde AFP:lle.
Melonin mukaan on tärkeää, että Yhdysvallat on Ukrainaan ja Euroopan turvallisuuteen liittyvissä keskusteluissa mukana. Hän korosti, ettei eurooppalaisten kokous saisi näyttäytyä Trump-vastaisena aloitteena.
Maanantain kokousta isännöinyt Macron sanoi, että rauhaan Ukrainassa on sisällyttävä vahvat ja uskottavat turvatakuut.
- Muuten on olemassa vaara, että aselepo päätyy Minskin sopimusten kaltaiseksi, Macron sanoi viitaten Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneisiin epäonnistuneisiin sopimuksiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.