Ulkomaat
2.11.2017 17:37 ・ Päivitetty: 2.11.2017 17:38
USA:n ulkoministeri selvittämään Myanmarin kriisiä
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vierailee Myanmarissa tässä kuussa. Hänestä tulee korkea-arvoisin maassa vieraileva Yhdysvaltain edustaja sen jälkeen, kun Myanmarin rohingya-vähemmistöä koskeva kriisi alkoi.
Tillersonin edustajan mukaan ulkoministeri vierailee maan pääkaupungissa 15. marraskuuta keskustellakseen humanitaarisesta kriisistä Rakhinen osavaltiossa ja Yhdysvaltain tuesta maan demokratiakehitykselle.
Torstaina Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi vieraili ensimmäistä kertaa väkivaltaisuuksien riivaamassa Rakhinessa. Alueella on meneillään sotilasoperaatio, jonka vuoksi valtaosa Rakhinessa asuneista rohingya-muslimeista on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Suu Kyi vieraili kahdessa kaupungissa sekä osavaltion pääkaupungissa Sittwessä. Hän tapasi paikallismedian mukaan rohingya-yhteisön edustajia Maungdawin kaupungissa. Epäselväksi jäi, vierailiko hän sadoissa poltetuissa rohingya-kylissä, joiden tuhoista syytetään armeijaa sekä paikallisia buddhalaisia.
Satojatuhansia paennut
YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Rauhannobelisti Suu Kyitä on kritisoitu raskaasti siitä, ettei hän ole puolustanut rohingyoja.
Arviolta 600 000 rohingyaa on paennut loppukesän jälkeen naapurimaa Bangladeshiin.
Myanmar on ilmoittanut, että paenneet rohingyat voivat palata. Myanmarin edustaja syytti keskiviikkona Bangladeshiä siitä, että se viivyttää pakolaisten kotiutuksen alkua.
Rohingya-muslimeja on syrjitty buddhalaisvaltaisessa Myanmarissa jo vuosia. Heille ei esimerkiksi myönnetä kansalaisuutta.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn lokakuussa julkaistussa raportissa armeijan kuvailtiin syyllistyneen järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Sotilasoperaation tarkoituksena on järjestön mukaan ajaa rohingya-vähemmistö Myanmarista.
Lisää aiheesta
Amnestyn mukaan armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin, kidutukseen, raiskauksiin, vainoon sekä ruoan ja lääkeavun epäämiseen.
STT-AFP, Yangon
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
27.10.2017 03:57
Jo satoja tuhansia muslimeja paennut – USA:n ulkoministeri vetosi Myanmarin armeijan johtoon
Internationellt
25.10.2017 07:02
FN-rapportör kräver att människorättsråd belyser övergrepp mot rohingya
Ulkomaat
24.10.2017 05:54
Rohingya-muslimeihin kohdistuneen väkivallan takia Yhdysvallat harkitsee uusia toimenpiteitä
Ulkomaat
9.10.2017 06:28
Ainakin 12 rohingya-pakolaista kuollut veneen upottua
Ulkomaat
28.9.2017 13:49
YK:n edustajat eivät päässeet Myanmarissa vainottujen rohingya-muslimien kotiosavaltioon ”sääolojen” vuoksi