Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

USU-gallup ansiosidonnaisesta – yli kolmasosa soisi sen kaikille työttömille

Yli kolmasosa (35 prosenttia) suomalaisista kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksamista kaikille työttömille riippumatta työttömyyskassan jäsenyydestä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

43 prosenttia kansalaisista kannattaa nykymallia, jossa ansiosidonnaista maksetaan vain kassan jäsenille. 22 prosenttia ei osaa ottaa kantaa asiaan.

Nykyisin kaikki palkansaajat osallistuvat järjestelmän rahoittamiseen maksamalla työttömyysvakuutusmaksua, mutta vain kassaan kuuluvat saavat ansiosidonnaista. Työntekijät, työnantajat ja valtio kustantavat suurimman osan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Jäsenmaksuilla katetaan arviolta viisi prosenttia kuluista.

Gallupin mukaan miehistä 41 prosenttia ja naisista 29 prosenttia olisi valmiita maksamaan ansiosidonnaista kaikille työttömille riippumatta siitä, kuuluuko työtön työttömyyskassaan vai ei. Ikäryhmistä eniten vastustusta ansiosidonnaisen avaaminen kaikille työttömille herättää 45-59-vuotiaissa.

KESKUSTAN kannattajista yli puolet ja kokoomuksen kannattajista 46 prosenttia kannattaa ansioturvan maksamista kaikille työttömille. Eniten ansioturvan laajentamista vastustetaan perussuomalaisten ja SDP:n kannattajien keskuudessa.

- Vasemmistopuolueissa vastustetaan ansioturvan laajentamista, koska koetaan, että se murentaisi ay-liikkeen asemaa yhteiskunnassa, Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari kommentoi Uutissuomalaisen haastattelussa.

- Oikeistopuolueissa taas ajatellaan, että kyse on oikeudenmukaisuudesta, ja osa haluaisi näin syödä ay-liikkeen kannatuspohjaa, Saari sanoo.

Perussuomalaisten vastustuksessa kyse on Saaren mukaan sosiaaliturvamallin kritiikistä yleisemmin.

USU-gallupiin vastasi tammikuussa tuhat mannersuomalaista. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE