Politiikka
18.2.2020 03:00 ・ Päivitetty: 17.2.2020 18:13
USU: Kova 210 miljoonan euron säästötavoite rassaa sote-toimijoita – väkeä on jo vähennetty ainakin 1 100 henkilötyövuoden verran
Kuntien omistamilla sosiaali- ja terveysalan maakunnallisilla toimijoilla on nyt kovat säästöpaineet. Tälle vuodelle niille on asetettu tavoitteeksi yhteensä yli 210 miljoonan euron säästöt.
Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen tekemästä kyselystä, johon vastasivat kaikki 20 erikoissairaanhoitoon keskittyvää sairaanhoitopiiriä ja maakunnallista sote-kuntayhtymää, jotka huolehtivat erikoissairaanhoidon lisäksi alueillaan myös perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista.
Tavoiteltavat säästösummat vaihtelevat 2,7:stä 35 miljoonaan euroon.
20:sta toimijasta vain neljällä ei kyselyn mukaan ole euromääräistä säästötavoitetta. Niistäkin kahdella on tekeillä talouden tuottavuus- tai tasapainottamisohjelma.
Säästöpaineet ovat jo johtaneet monin paikoin merkittäviin sote-alan henkilöstövähennyksiin maakuntatasolla. Viime ja tänä vuonna päättyneissä yt-neuvotteluissa on sovittu väen vähentämisestä ainakin runsaan 1 100 henkilötyövuoden verran.
Toteutuneiden irtisanomisten tarkka määrä ei kyselyssä selvinnyt, mutta yt-neuvotteluissa on päätetty lähes 240 henkilön mahdollisista irtisanomisista.
Irtisanomisiin on päädytty viidessä maakunnassa, ja niitä on kohdistettu etenkin hallintoon. Säästöjä toteutetaan myös vähentämällä määräaikaisia työntekijöitä, eläkejärjestelyin sekä ulkoistamalla toimintoja.
Lisää aiheesta
Vuosina 2019–2020 yli puolet eli 11 maakunnallista sote-alan toimijaa on käynyt tai käy parhaillaan säästösyistä yt-neuvotteluja.
Samaan aikaan sote-palveluille on yhä enemmän kysyntää.
Säästötavoitteiden taustalla ovat kuntien talousongelmat. Kyselyssä lähes kaikki toimijat kertoivat, että niiden talouteen ja toimintaan vaikuttaa omistajakuntien heikko taloudellinen tilanne.
Samaan aikaan sote-palveluille on yhä enemmän kysyntää, kuten monissa vastauksissa mainittiin.
Säästötoimia pyritään toteuttamaan niin, että niistä olisi asiakkaille mahdollisimman vähän haittaa. Muutamissa maakunnissa on kuitenkin lakkautettu toimintayksiköitä tai palvelupisteitä tai kiristetty palvelukriteerejä.
Työntekijöille säästöt ovat tuoneet työtapojen ja -prosessien muutoksia, mutta useiden vastausten mukaan myös lisäkuormitusta.
Säästösyistä yt-neuvotteluihin ovat päätyneet kaikki kahdeksan maakunnallista sote-kuntayhtymää, joissa on erikoissairaanhoidon lisäksi perusterveydenhoitoa ja sosiaalipalveluja.
Erikoissairaanhoitoon keskittyvistä 12 sairaanhoitopiiristä kolmessa on ollut säästösyistä yt-neuvotteluja.
Laajemman palvelun sote-kuntayhtymiä on perustettu etenkin Itä-Suomen maakuntiin, joissa on paljon pieniä, köyhiä ja ikääntyneitä kuntia.
”Kurjistunut kuntatalous pakottaa etsimään säästöjä kaikkialla.”
Pohjoiskarjalaisen Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen toteaa, että tavoitteena on ollut parantaa kustannustehokkuutta.
– Nyt, kun prosesseja on kehitetty, on tullut mahdolliseksi taloudellisessa mielessä fuusiohyötyjen ulosmittaus, hän kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa.
Säästöpaineissa kuntayhtymien yt-neuvotteluja on käyty myös Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen kaltaisissa maakunnissa, joissa väestön hoidon tarpeeseen suhteutetut sote-menot ovat olleet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vertailussa maan alhaisimmat.
Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtajan Tarja Myllärisen mukaan kurjistunut kuntatalous pakottaa kuntia etsimään säästöjä ihan kaikkialla.
– Joidenkin väkirikkaiden alueiden sairaanhoitopiirit ovat vielä olleet vähemmällä kuntien supistuskuurilla, mutta kyllä niidenkin aika tulee.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
13.2.2020 10:14
Tuore raportti antaa ankean kuvan: kuntien väliset erot vain kasvavat – pienillä jo ongelmia hoitaa peruspalveluita
Talous
5.2.2020 08:25
Kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta teki vuonna 2019 negatiivisen tuloksen, mutta Helsingin tulos pärähti 400 miljoonaa euroa plussalle
Työmarkkinat
18.12.2019 08:43
Tasa-arvorahaa hoitajille vaativa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee kuntien yt:tä – ”Mitä jos se on pelin rakentamista ensi kevääksi?”
Työmarkkinat
7.11.2019 14:39
Ristiriita hämmentää hoitajia: ”Kunnat lomauttavat ja irtisanovat” – samaan aikaan itketään, mistä löytyy osaajia